Το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Ενωμένη Ρωσία κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία και τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά την ίδρυσή του το 2001.

Ads

Το μοναδικό πρόβλημα για το Κρεμλίνο ήταν ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή, μια ένδειξη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ένα μέρος των Ρώσων αδιαφόρησαν για τις εκλογές ή θεωρούσαν ότι είχαν κριθεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, μόνο το 47,8% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2011.

Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά ΜΜΕ, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό περίπου 54% των ψήφων μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 93% των ψηφοδελτίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ads

Όμως το εκλογικό σύστημα – κατά το ήμισυ αναλογικό, κατά το ήμισυ πλειοψηφικό –  ενίσχυσε τον έλεγχο της βουλής από τον σχηματισμό που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τις προβολές μετά τη μερική καταμέτρηση, η Ενωμένη Ρωσία φαίνεται να εξασφαλίζει τουλάχιστον 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, έναντι 238 προηγουμένως.

Με την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον των βουλευτών, το Κρεμλίνο θα έχει έναν χωρίς προηγούμενο έλεγχο της Δούμας και μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο να εξασφαλίσει την έγκριση συνταγματικών αλλαγών.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR, άκρα δεξιά) και το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνουν, αντίστοιχα, το 13,2% και το 13,5%. Το LDPR ανέβασε τα ποσοστά του σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011, ενώ οι κομμουνιστές έχασαν περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, κερδίζει ποσοστό 6,2% και εξασφαλίζει επίσης την είσοδό του στη Δούμα.