Τουλάχιστον 18 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους αφήνει πίσω του ο τυφώνας Χάρβεϊ.

Ads

«Κανείς δεν είχε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης στην πόλη Κόρπους Κρίστι του Τέξας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ έχει προκαλέσει τον θάνατο, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον 11 ανθρώπων, εκ των οποίων ο τελευταίος ήταν ένας βετεράνος αστυνομικός.

Η μητροπολιτική περιοχή του Χιούστον -του τέταρτου πολυπληθέστερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ, με 2,3 εκατ. κατοίκους στην πόλη και συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του, πάνω από 6 εκατομμύρια πληθυσμό- συνεχίζει να απειλείται από την άνοδο του επιπέδου των υδάτων.

Ads

Οι τοπικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από χθες έως νεωτέρας διαταγής, για να μειώσει τα επεισόδια λεηλασίας, ένοπλης ληστείας και αντιποίησης αρχής από άτομα που προσποιούνται τους αστυνομικούς.

Η απαγόρευση θα ισχύει κάθε βράδυ από τις 10:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ., είπε ο δήμαρχος Σιλβέστερ Τέρνερ σε συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ.

Η πόλη θα ανοίξει επίσης αρκετά πρόσθετα καταφύγια για να μειώσει τον συνωστισμό στο συνεδριακό κέντρο, το οποίο ήδη στεγάζει 10.000 άτομα. Μερικά από αυτά θα μεταφερθούν παραπλήσια, σε μέγαρο μουσικής και στάδιο του μπάσκετ.

Επίσης, η πόλη θα ανοίξει και καταφύγιο στο δυτικό τμήμα του Χιούστον, κοντά σε σημείο όπου έχουν πλημμυρίσει πάνω από 3.000 σπίτια. Άλλο ένα κέντρο στο Χαμπλ του Τέξας θα φιλοξενήσει άτομα από τα βόρεια προάστια της πόλης, είπε ο δήμαρχος Τέρνερ.