Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εισήγαγε μια σειρά νέων νόμων με τους οποίους χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες οι άθεοι. Συγκεκριμένα, με μερικά βασιλικά διατάγματα και με μια σειρά νόμων που στοχεύουν στην πάταξη της τρομοκρατίας εν γένει, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ, χτύπησε κάθε μορφή πολιτικής αντίδρασης και διαμαρτυρίας που θα μπορούσε να «βλάψει την δημόσια τάξη». 

Ads

Οι νόμοι θεσπίστηκαν με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των σαουδάραβων που αποφασίζουν να λάβουν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, και επιστρέφουν με γνώσεις και ιδέες για το πως εκθρονίζεται ένας μονάρχης. 

Έτσι, ο βασιλιάς Αμντουλάχ με το διάταγμα 44, κήρυξε παράνομη την «συμμετοχή σε εχθροπραξίες εκτός του βασιλείου». Μάλιστα η ποινή είναι η φυλάκιση από 3 έως 20 έτη. 

Τον προηγούμενο μήνα, νομοθεσίες που εισήγαγε το Υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήριζαν μια σειρά οργανώσεων ως τρομοκρατικές. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που στην Αίγυπτο έχει κηρυχθεί παράνομη από τους αντιπάλους του έκπτωτου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. 

Ads

Το πρώτο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου ορίζει την τρομοκρατία ως «κάλεσμα σε αθεΐα οποιασδήποτε μορφής ή κάλεσμα σε αμφισβήτηση των θεμελιακών αξιών του Ισλάμ πάνω στις οποίες εδράζεται η χώρα». 

Ο Τζόε Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «οι σαουδικές αρχές ποτέ δεν ανέχτηκαν κριτική στις πολιτικές τους, αλλά οι πρόσφατοι νόμοι καθιστούν οποιαδήποτε έκφραση κριτικής ή ελεύθερης γνώμης σε τρομοκρατικά εγκλήματα». 

Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι οι νέες νομοθεσίες αποτελούν ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις εκστρατείες για την προστασία και την απελευθέρωση ενός αριθμού ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι φυλακισμένοι στην Σαουδική Αραβία. Δυο εξ αυτών, που είχαν ασκήσει εφέσεις που απορρίφθηκαν, τώρα αντιμετωπίζουν βαρύτερες ποινές φυλάκισης επειδή άσκησαν κριτική τις αρχές της χώρας. 

Η οργάνωση σχολίασε πως οι νόμοι περιέχουν λεξιλόγιο το οποίο μέχρι στιγμής χρησιμοποιούσαν οι εισαγγελείς και οι δικαστές για να διώξουν και να καταδικάσουν ακτιβιστές και διαδηλωτές.