Επιτέλους οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απέκτησαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του άντρα κηδεμόνα τους.

Ads

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από χθες Τρίτη τη μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου κι έτσι πια οι γυναίκες της χώρας μπορούν να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Το μέτρο αποτελεί μια νέα χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε αφού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις νεαρών Σαουδαραβισσών που δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Ads

Άλλες αλλαγές που έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν, το σύστημα της κηδεμονίας είναι ότι πλέον οι Σαουδαράβισσες μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.