Δικαίωμα στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν παραχωρείται με βασιλικό διάταγμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βασίλειο.

Ads

Σύμφωνα με το διάταγμα, που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε να εκδίδονται άδειες οδήγησης και για τις γυναίκες.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα πολλών γυναικών στο βασίλειο, αρκετές από τις οποίες είχαν φυλακιστεί διότι αψήφησαν την απαγόρευση.

Η πόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2018 στο υπερσυντηρητικό βασίλειο του Κόλπου.

Ads

Στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο με ορίζοντα το 2030, με στόχο κυρίως τον περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο, το Ριάντ μοιάζει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τις γυναίκες στη χώρα, οι οποίες για παράδειγμα πρέπει να έχουν έγκριση κάποιου «κηδεμόνα» τους, ενός άνδρα της οικογένειας τους – συνήθως του πατέρα, του συζύγου ή του αδελφού τους – για να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαιρέτισε την ανακοίνωση, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ να κάνει λόγο περί ενός «μεγάλου βήματος προς τη σωστή κατεύθυνση».