Κύμα οργής προκαλεί στη Γαλλία ο θάνατος του διανομέα Σεντρίκ Σουβιά, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου τον Ιανουάριο. Βίντεο που διέρρευσε σε γαλλικά μέσα καταγράφει νέα περίπτωση Τζορτζ Φλόιντ με σκληρή αστυνομική βία.

Ads

Η οικογένεια του 42χρονου διανομέα ζητά από τον Γάλλο πρόεδρο ξεκάθαρες απαντήσεις για τις συνθήκες του θανάτου του, καθώς ο Σουβιά ξεψύχησε μετά την ακινητοποίησή του στο έδαφος κατά τη διάρκεια ελέγχου για την κυκλοφοριακή συμπεριφορά του. Τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του επανήλθαν στην επιφάνεια μετά και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά της καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πατέρας του Σουβιά, ο γιος του φώναζε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως ακριβώς ο Φλόιντ.

«Φώναζε   “δεν μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις», δήλωσε ο Κριστιάν Σουβιά στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα.

Ads

Η οικογένεια έδωσε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής εξέτασης, όπου καταγράφεται κάταγμα στο λάρυγγα, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να φέρει αλλαγές στις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να πραγματοποιήσει συλλήψεις.

Οι δηλώσεις της οικογένειας δεν σχολιάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, όμως δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Σουβιά. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή του πρόκειται να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό.

Η οικογένεια του διανομέα έχει εκφράσει την οργή της για το γεγονός ότι οι τέσσερις αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί, πάντως, αρνούνται πως οι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα, ισχυριζόμενοι ότι ο Σουβιά δεν συμπεριφερόταν με ήρεμο τρόπο, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης αναφέρουν ότι ο άτυχος διανομέας δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπνοής.

Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

Οι δε, αστυνομικές ενώσεις έχουν εγκαλέσει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του ότι δείχνει ασέβεια απέναντί τους έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ νωρίτερα αυτόν το μήνα πως θα επιδείξει “μηδενική ανοχή” σε ρατσιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων της δημόσιας τάξης και απαγόρευσε την λαβή πνιγμού που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση των υπόπτων.