H 23χρονη Νορβηγίδα επιθετικός της Λιόν, Άντα Χέγκερμπεργκ, η πρώτη που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» στις γυναίκες, δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανη για τη μέγιστη αυτή ατομική τιμητική διάκριση. «Είναι απίστευτο» είπε. «Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, για να κατακτήσω περισσότερους τίτλους. Ήθελα να τελειώσω με μερικά λόγια για νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο: Πιστεύετε στον εαυτό σας».

Ads

Θέμα, πάντως, δεν έγινε αυτό αλλά η ερώτηση του παρουσιαστή, γνωστού DJ Μάρτιν Σολβέ, ο οποίος τη ρώτησε «αν ξέρει και μπορεί να κάνει twerk» κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων στο Grand Palais, εισπράττοντας ένα ξεκάθαρο «όχι».

Η ερώτηση θεωρήθηκε σεξιστική και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα social media, εκείνος όμως αμέσως μετά έγραψε στους προσωπικούς λογαριασμούς του πως επρόκειτο για ένα αστείο και ότι έλυσε την παρεξήγηση με την Χέγκερμπεργκ: «Εξήγησα στην Άντα και μου είπε ότι κατάλαβε ότι ήταν ένα αστείο. Παρ’ όλα αυτά, απολογούμαι σε όποιον μπορεί να έχει προσβληθεί. Το πιο σημαντικό, συγχαρητήρια στην Άντα».

Πάντως, ανάμεσα σε εκείνους που ενοχλήθηκαν από την ερώτηση ήταν και ο Βρετανός τενίστας, Άντι Μάρει: «Είναι ένα άλλο παράδειγμα του γελοίου σεξισμού στον αθλητισμό» έγραψε στο Instagram.«Τι ερωτήσεις έκανε στους Μπαπε και Μόντριτς; Φαντάζομαι κάτι που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Και σε όλους όσοι πιστεύουν ότι είμαι υπερβολικός και ήταν απλώς ένα αστείο … δεν ήταν. Έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό όλη μου τη ζωή και το επίπεδο του σεξισμού είναι εξωπραγματικό».

Ads

Η 23χρονη επιθετικός της Λιόν σημείωσε 42 γκολ σε 25 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και βοήθησε την γαλλική ομάδα να κατακτήσει το treble.