Το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» μπορεί να κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία – το εμβληματικό 54% – τις εκλογές, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία και τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά την ίδρυσή του το 2001. 

Ads

Βρίσκεται, ωστόσο, αντιμέτωπο με τις καταγγελίες, ότι στις εκλογές κατεγράφησαν περιστατικά νοθείας, στις οποίες προστίθεται κι ένα βίντεο που φέρεται να καταγράφει ένα τέτοιο. 

Πιο συγκεκριμένα, σε βίντεο που κυκλοφόρησε και δημοσιεύουν πολλά διεθνή μέσα εμφανίζεται μία γυναίκα που φέρεται να είναι η υπεύθυνη του εκλογικού κέντρου να ρίχνει μία στοίβα με ψηφοδέλτια μέσα σε μία κάλπη.  

Ένα αντίστοιχο βίντεο δημοσιεύει και το RT: 

Σχετικά με το βίντεο που κυκλοφόρησε, δεν είναι πάντως ξεκάθαρο ούτε το που, ούτε το πότε έλαβε χώρα το περιστατικό, ούτε αν οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κάποια έρευνα.

Στις εκλογές η Ενωμένη Ρωσία εξασφάλισε 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, έναντι 238 προηγουμένως. 

Ads

Με την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον των βουλευτών, το Κρεμλίνο θα έχει έναν χωρίς προηγούμενο έλεγχο της Δούμας και μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο να εξασφαλίσει την έγκριση συνταγματικών αλλαγών.