Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό ο Ντόναλντ Τράμπ δεν σταματά να προκαλεί ερωτηματικά στους αναλυτές και έντονες αντιδράσεις για όσους οι πράξεις του αφορούν. Το τελευταίο κρούσμα ήταν το μήνυμα που έγραψε στο χρυσό βιβλίο του Μνημείου του Yad Vashem, του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στα Ιεροσόλυμα. «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ με όλους τους φίλους μου. Τόσο απίστευτο – δεν θα το ξεχάσω ποτέ!», έγραψε με παιδική αφέλεια ο αμερικανός Πρόεδρος. 

Ads

Πολλοί πίστεψαν ότι πρόκειται για παρεξήγηση και πως το μήνυμα γράφτηκε στο σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου και θα ήταν περισσότερο αποδεκτό. Όμως ο δημοσιογράφος των Times of Israel, Raoul Wootliff, έδιωξε τις αμφιβολίες ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο twitter, την ώρα που ο Τράμπ επισκεπτόταν το Μουσείο… 

«Αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Γράφει “Τόσο απίστευτο + ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ!” (Ξέχασε να γράψει: “Τα ξαναλέμε του χρόνου το καλοκαίρι”)», ήταν το καυστικό tweet του δημοσιογράφου.

image

Ads

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο τράβηξε μια φωτογραφία από το χρυσό βιβλίο, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της. Οπως υπογραμμίζει ο Independent, το κείμενο που έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τυπικό όσων γράφει συνήθως στο Twitter. Η φράση έχει λιγότερους από 140 χαρακτήρες και η έκφραση «So amazing» θυμίζει την αγαπημένη έκφραση του Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να εκφράζεται με ελάχιστες και στοιχειώδεις λέξεις, όπως «sad!», «bad!», «enjoy!», «fake news», «phony hypocrites!». Αυτό το μήνυμα θέτει, συμβολικά, πολλά προβλήματα, γράφει η γαλλική Le Monde.

«Ο τόνος είναι εξόχως εκτός τόπου και χρόνου, σε ένα ιστορικό μνημείο όπου προέχει η εσωτερικότητα. Σε αυτό το Μουσείο Ολοκαυτώματος καίει μια φλόγα μνήμης, ενώ υπάρχουν εικόνες που φέρουν τα ονόματα όσων βοήθησαν τους Εβραίους να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Γερμανούς στην Κατοχή. Πρόκειται για έναν χώρο χωρίς φως, ενώ μια φωνή διαβάζει σε μεγάφωνο όλα τα ονόματα των παιδιών που εξαφανίστηκαν. Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο για κάποιον να μη νιώσει το βάρος της Ιστορίας, εκτός κι αν μπήκε και βγήκε με τα μάτια κλειστά», γράφει η Le Monde.

image

Το μεγαλύτερο λάθος του Τράμπ κατά τους σχολιαστές είναι ότι δεν αναφέρει πουθενά την λέξη “Ολοκαύτωμα”, λάθος που είχε επαναληφθεί στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Διεθνή Ημέρα Τιμής για το Ολοκαύτωμα, όπου μιλούσε αδιάφορα για «φρίκη που έπληξε αθώους», καθώς και για «τη μνήμη όσων χάθηκαν». Μάλιστα τόσο οι χρήστες των social media όσο και τα αμερικανικά ΜΜΕ τον συνέκριναν με προηγούμενους Προέδρους και κυρίως με τον Μπαράκ Ομπάμα, που όντας ακόμη γερουσιαστής το 2008, είχε χρησιμοποιήσει εμβληματικό λόγο γράφοντας πως «το μνημείο που μας θυμίζει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν το κακό, αλλά και την ικανότητά μας να ξεφύγουμε από τις τραγωδίες και να ανοικοδομήσουμε τον κόσμο» (φωτό: επάνω, δεξιά).

image

Το CBS News ξέθαψε το μήνυμα και του Τζορτζ Μπους που επίσης είχε γράψει δύο λέξεις και δεν είχε σταθεί ικανός να νιώσει το βάρος της μνήμης και της τραγωδίας, περιοριζόμενος σε ένα «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ» (φωτό: επάνω).