Tη σιωπή του έσπασε ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και την «αθώωση» του προέδρου Τραμπ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ads

Όπως δήλωσε, η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου δεν αποτελούσε επιλογή για την ομάδα του, με τον Μιούλερ να επικαλείται τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγορεύουν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος εν ενεργεία προέδρου.

«Δεν επιδιώξαμε να καθορίσουμε εάν ο Τραμπ διέπραξε έγκλημα», δήλωσε ο κ. Μιούλερ, αναφερόμενος στη διετή έρευνα για το το αν ο Αμερικάνος πρόεδρος παρακώλυσε τη δικαιοσύνη, εμπλεκόμενος στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πιθανή σύγκρουση συμφερόντων από μέλη της καμπάνιας Τραμπ.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό», δήλωσε ο κ. Μιούλερ, αναφερόμενος στην ιδέα άσκησης δίωξης σε βάρος του Τραμπ. Σημείωσε όμως ότι «εάν πιστεύαμε σαφώς ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε έγκλημα, θα το λέγαμε». «Καταλήξαμε ότι δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για το εάν ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα», σημείωσε.

Ads

Ωστόσο, δήλωσε ότι το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι «υπήρξαν πολλές και συστηματικές προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του κάθε Αμερικανός».

Ο Μιούλερ άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι εάν τελικά υποχρεωθεί να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για την έρευνά του, δεν θα προχωρούσε «πέραν των ευρημάτων του πορίσματός μας».

Τα λεγόμενα του ειδικού εισαγγελέα, ειδικά όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το συμπέρασμα του υπουργείου από τα ευρήματα της έρευνας Μιούλερ ήταν ο πρόεδρος δεν είχε καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Η πρώτη αντίδραση από τους Δημοκρατικούς, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ρόμπερτ Μιούλερ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Η βουλευτής Βαλ Ντέμινγκς, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τη φράση ότι «δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του προέδρου», έγραψε στο Twitter:

«Άρα δεν ήταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία, αλλά ήταν η εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης» και ότι «πρέπει να δράσει το Κογκρέσο».

Επίσης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να απέτρεψε τον εισαγγελέα Μιούλερ να εκκινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος του προέδρου, «πέφτει τους ώμους του Κογκρέσου να απαντήσει στα εγκλήματα, τα ψέματα και τις άλλες παρανομίες του Ντόναλντ Τραμπ. Και θα το κάνουμε».

Σε δράση κάλεσε το Κογκρέσο και ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Τζάστιν Άμας, ο μοναδικός που έχει μιλήσει για την ανάγκη καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας επίσης μέσω Twitter:

«Η μπάλα τώρα είναι στο δικό μας γήπεδο, το Κογκρέσο».

Ο ίδιος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ και την έρευνά του για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τονίζοντας ότι τίποτε δεν άλλαξε και πως η «υπόθεση έκλεισε».

«Υπήρχαν ανεπαρκή στοιχεία και συνεπώς, στην χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο. Η υπόθεση έκλεισε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.