Ενώπιον της Γερουσίας παρουσιάστηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ σχετικά με τις σε βάρος της κατηγορίες από την αντιπολίτευση για παραποίηση των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος. Η αμφιλεγόμενη υπόθεση, που οδήγησε στην «σκοτεινή» ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας, έχει διχάσει τη κοινωνία βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά πολιτική κρίση.

Ads

Η Ντίλμα Ρούσεφ, που διατρανώνει την αθωότητά της κατήγγειλε πως οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και η ανατροπή της δεν ήταν παρά ένα «πραξικόπημα» και πως η ίδια είναι θύμα μιας «άδικης και αυθαίρετης διαδικασίας».

«Ήρθα για να σας κοιτάξω στα μάτια, κύριοι γερουσιαστές και να πως ότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, δεν διέπραξα τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκα αυθαίρετα και δικάζομαι άδικα», είπε ενώπιον της Γερουσίας, η οποί θα αποφασίσει για την οριστική καθαίρεσή της από το αξίωμα της Προέδρου της Βραζιλίας.

Όπως τόνισε η παραπομπή της ήταν ένα «πραξικόπημα, προκειμένου να εκλεγεί εμμέσως μια κυβέρνηση σφετεριστών». Εξάλλου υπενθύμισε πως εξελέγη στην προεδρία με τις ψήφους 54 εκατ. Βραζιλιάνων. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός πραγματικού πραξικοπήματος», υπογράμμισε.

«Είχα παλέψει ακόμη κι όταν με βασάνιζαν, παλεύω και τώρα», δήλωσε, αναφερόμενη στα χρόνια της στο κίνημα αντίστασης κατά τη διάρκεια της χούντας, ενώ την ίδια ώρα υποστηρικτές της διαδήλωναν στη Μπραζίλια. «Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, δεν διέπραξα κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην απόπειρα να εκδιωχθώ από την προεδρία» είπε.

Ads

«Η Δημοκρατία στη Βραζιλία τίθεται σε κίνδυνο με σκοπό να προστατευτούν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ. Διακυβεύεται το μέλλον της Βραζιλίας», είπε, προειδοποιώντας ότι μια συντηρητική κυβέρνηση θα περικόψει τις δαπάνες των κοινωνικών προγραμμάτων, αναιρώντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε την περασμένη δεκαετία στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας. «Ψηφίστε κατά της καθαίρεσης, ψηφίστε υπέρ της δημοκρατίας», κατέληξε η Ρουσέφ.

Οι γερουσιαστές αναμένεται να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμη και την Τρίτη, για την οριστική ετυμηγορία. Η καταδίκη της, που χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (δηλαδή τα 2/3 των γερουσιαστών) θα την απομακρύνει οριστικά από την ηγεσία, ενώ το αντίθετο θα την επανέφερε στην προεδρία.