Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της χώρας του είναι έτοιμη «για αναμενόμενες και μη αναμενόμενες» αντιδράσεις στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πολυεθνική συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ads

«Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της χώρας μας είναι απολύτως προετοιμασμένος… για δράσεις που περιμένουν και για δράσεις που δεν περιμένουν», είπε ο Ροχανί σε ομιλία του χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία τον επόμενο μήνα.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν, των Ηνωμένων Πολιτειών και ακόμα πέντε μεγάλων δυνάμεων έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε αντάλλαγμα για άρση κυρώσεων. Η συμφωνία υπογράφτηκε επί κυβερνήσεως Ομπάμα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία, ως μία από τις χειρότερες συμφωνίες που έχουν τεθεί ποτέ προς διαπραγμάτευση. Τον Ιανουάριο έστειλε τελεσίγραφο στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, στο οποίο ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διορθωθούν τα προβληματικά σημεία που έχουν εντοπίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία, διαφορετικά δεν θα παρατείνει την άρση των κυρώσεων που προβλέπει.

Ο πρέσβης Ρόμπερτ Γουντ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε «έντονες» συζητήσεις με τους ευρωπαίους συμμάχους πριν από τη διορία της 12ης Μαΐου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν ξανά τις κυρώσεις κατά του Ιράν εκτός και αν ο πρόεδρος Τραμπ λάβει διαφορετική απόφαση.

Ads