Ο επιζών πιλότος Konstantin Murakhtin, ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από την τουρκική πλευρά, αλλά ούτε και προσπάθεια αναχαίτισης. «Δεν υπήρξε καμία επαφή», τόνισε.

Ads

«Αντιθέτως, ο πύραυλος χτύπησε την ουρά του αεροπλάνου εντελώς ξαφνικά. Δεν είχαμε χρόνο ούτε να προσπαθήσουμε να τον αποφύγουμε, καθώς δεν συνέτρεχε κάποιος λόγος, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά», δήλωσε και πρόσθεσε: «Βρισκόμασταν στα 6000 μέτρα ύψος και ο καιρός ήταν καλός, είχαμε τον απόλυτο έλεγχο του αεροσκάφους, μέχρι την στιγμή της έκρηξης από τον πύραυλο του τούρκικου μαχητικού. Δεν απειλήσαμε σε κανένα σημείο της πτήσης μας να παραβιάσουμε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας».

Σημειώνεται πως η Τουρκία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ένα ηχητικό, που φέρεται να προέρχεται από την εμπλοκή, υποστηρίζοντας τη δική της εκδοχή. Ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για ηχητικό από την συγκεκριμένη εμπλοκή και αν οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στο ρωσικό SU-24.

Στο απόσπασμα ακούγεται ένα πρόσωπο να προειδοποιεί ένα αεροσκάφος πριν μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο ότι πλησιάζει τους τουρκικούς αιθέρες. «Εδώ τουρκική Αεροπορία, προσοχή. Πλησιάζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την κατεύθυνσή σας αμέσως», ακούγεται στο ηχητικό.