Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, της σημαντικότερης γραμμής ανεφοδιασμού για τη Γερμανία.

Ads

Μετά τη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο κ. Τσίζοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ότι δεν αποκλείεται, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στις τουρμπίνες, να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού.

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής των τουρμπινών στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί να σταλούν στον Καναδά.

Προηγουμένως, η Gazprom είχε επικαλεστεί καθυστερήσεις στην επισκευή των τουρμπινών προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση της παροχής, κάτι ωστόσο που απέρριψε η γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας.

Ads

Ο κ. Χάμπεκ πάντως διαβεβαίωσε ότι αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα το πρωί, ο περιορισμός της ροής είχε φθάσει στο 60%.

Η Gazprom κάλυψε την Πέμπτη μόνο το 65% των αναγκών της ΕΝΙ

Επιπλέον, η Gazprom κάλυψε την Πέμπτη μόνο το 65% των ημερήσιων αναγκών της ENI, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική δημόσια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανάγκες της Πέμπτης ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι της Τετάρτης, όταν η Gazprom μείωσε τις προμήθειες κατά 15%, δήλωσε εκπρόσωπος της ENI.

Η συνολική ποσότητα των σημερινών προμηθειών αερίου θα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν χθες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Gazprom δήλωσε πως η μείωση οφείλεται σε προβλήματα στο σταθμό της στην Πορτοβάγια, που τροφοδοτεί τον αγωγό Nord Stream μέσω του οποίου η ρωσική εταιρεία προμηθεύει μεγάλο μέρος του αερίου της στην ENI.

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENEA ανακοίνωσε πως η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο μειώθηκε από 40% πέρυσι σε 24% τους πρώτους πέντε μήνες της φετινής χρονιάς, με το αλγερινό αέριο να αυξάνεται στο 31% του συνόλου.