Ο θησαυρός βρέθηκε κοντά σε ένα χωριό της περιοχής Βλαντίμιρ. Ερασιτέχνες ερευνητές από την Αγία Πετρούπολη, μαζί με έναν από τους δημοφιλέστερους μπλόγκερ της Μόσχας, τον Σεργκέι Βόλκοφ, είχαν πληροφορίες ότι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού υπήρχε ένα παλιό σιλό πυραύλων στο οποίο ήταν κρυμμένος θησαυρός, από δισεκατομμύρια ρούβλια της σοβιετικής εποχής. «Θέλαμε να ελέγξουμε αν ίσχυε ή όχι η πληροφορία» διηγούνται στην εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα».

Ads

Φτάνοντας το χωριό ζήτησαν πληροφορίες από τους ντόπιους και αν υπήρχε κάποιος που να εργαζόταν στο σιλό όταν λειτουργούσε.

«Μας κοίταζαν σαν εξωγήινους. Τα παιδιά που κάνανε ποδήλατο, οι μεγάλοι… Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Αλλά εμείς δεν απογοητευθήκαμε και αναζητήσαμε την πιο πολύτιμη πληγή πληροφοριών: Τις ντόπιες γιαγιάδες».
Οι γιαγιάδες δεν είχαν ακούσει κάτι για λεφτά, αλλά ήξεραν για το σιλό. Ωστόσο μιλούσαν γι’ αυτό απρόθυμα και επιφυλακτικά. Όπως προέκυψε, οι ντόπιοι φοβούνται εκείνο το μέρος. Θεωρούν ότι είναι γεμάτο ραδιενέργεια. Ένας ηλικιωμένος τους διηγήθηκε, πως όταν έκλεισε το σιλό, κάπου στα μέσα της δεκαετίες του ’80, ένας γείτονάς του πήρε από εκεί τούβλα για να χτίσει έναν φούρνο και μετά από μερικές μέρες πέθανε.

Αντί να αποθαρρυνθεί, η ομάδα άρχισε να ενδιαφέρεται πιο έντονα για εκείνο το μυστηριώδες μέρος.

Ads

Και πήγαν.

Η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε φαντασία. Το σιλό με τον θησαυρό αποδείχθηκαν αληθινά. Στο έδαφος βρήκαν ένα παχύ στρώμα χαρτονομισμάτων, δεμένα με σκοινί και σφραγισμένα από τραπεζική σφραγίδα.

image

Ήταν αδύνατον να φτάσουν στο ίδιο το σιλό γιατί είχε πλημμυρίσει, προφανώς από συνειδητή ενέργεια όταν εγκαταλήφθηκε. Ωστόσο, τα χρήματα βρέθηκαν και στην επιφάνεια. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο σοβιετικά ρούβλια. Γεγονός που οδηγεί στην πιθανότητα να υπάρχουν ακόμη πολλά δισεκατομμύρια μέσα στο ίδιο το σιλό, το οποίο είναι ουσιαστικά ένας τσιμεντένιος κύλινδρος βάθους περίπου 15 μέτρων και διαμέτρου τριών μέτρων.

image

Τα χαρτονομίσματα έχουν εκδοθεί από το 1961 έως και το 1991, χρονιά διάλυσης της ΕΣΣΔ και είναι διαφορετικών αξιών.

Η ομάδα πήρε μερικές δεσμίδες για ενθύμιο και έφυγε.

Η εφημερίδα απευθύνθηκε στον ιστορικό, Αλεξάντρ Μπαράνοφ για να ρίξει φως στο μυστήριο.

Ο ιστορικός σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά πετάχτηκαν κάπου μεταξύ του 1992 και 1993, ως άχρηστα πλέον, λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της συγκρότησης των ανεξάρτητων κρατών που προέκυψαν από αυτήν.

Τα άχρηστα, πλέον, χαρτονομίσματα ήταν πάρα πολλά, δεκάδες χιλιάδες τόνοι. Τα μετέφεραν για ανακύκλωση με φορτηγά και τρένα. Ήταν όμως τόσα πολλά και εκείνη η πρώτη μετασοβιετική εποχή τόσο χαοτική σε κρατικό επίπεδο, που κάποια από τα χαρτονομίσματα πήγαν για καύση. Ωστόσο, προέκυψε οικολογικό ρίσκο, αφού τα χαρτονομίσματα δεν είναι απλά χαρτιά, αλλά είναι γεμάτα με τοξικές ουσίες. Έτσι βρήκαν την εύκολη λύση να τα θάψουν σε παρατημένα ορυχεία και σιλό πυραύλων.

image

Πλέον, μπορεί τέτοιες ανακαλύψεις να είναι εντυπωσιακές, πλην όμως, η αξία τους, ακόμη και η συλλεκτική, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού στην σχετική αγορά εκτιμώνται τα παλιά νομίσματα σε σχεδόν άριστη κατάσταση. Και αυτός ο «θησαυρός» έχει βγει από τον βάλτο.