Σύμφωνα με πηγές της έγκυρης ρωσικής εφημερίδας «Kommersant», τις οποίες το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως αξιόπιστες, οι μυστικές υπηρεσίας της χώρας ήξεραν ότι ετοιμάζεται κάποια «ενέργεια» στην Αγία Πετρούπολη, αλλά ήταν πολύ μακριά από το να έχουν συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ads

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει, ότι την πληροφόρηση παρείχε Ρώσος υπήκοος ο οποίος συνεργάζεται με το «Ισλαμικό Κράτος» και ο οποίος κρατείται από τις αρχές αφότου επέστρεψε από την Συρία.

Αυτός ο άνθρωπος, σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, ήταν στην ιεραρχία της οργάνωσης, αν και όχι σε ιδιαίτερα υψηλή θέση, γεγονός το οποίο του επέτρεπε να γνωρίζει κάποια από τα μέλη των καταδρομικών ομάδων των τζιχαντιστών που στάλθηκαν στην Ρωσία. Μάλιστα, μέσω συνδέσμων, διατηρούσε τουλάχιστον τηλεφωνική επαφή μαζί τους.

Προσπαθώντας να εντοπίσουν τους ύποπτους για τρομοκρατία μέσω των καρτών sim των κινητών τηλεφώνων η αντιτρομοκρατική διαπίστωσε πως είχαν αγοραστεί από την «μαύρη» αγορά και δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικά πρόσωπα. Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία παρακολούθησης των συνομιλιών, ωστόσο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, δεν πρόλαβαν να ξεδιαλύνουν το πυκνό τρομοκρατικό δίκτυο.

Ads

Πάντως, μετά την επίθεση στο μετρό, η μέχρι τότε δουλειά των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται ότι κάτι είχε καταφέρει, αφού αμέσως μπλόκαραν τους τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν ήδη ταυτοποιήσει, αφήνοντας τα μέλη του δίκτυου δίχως γρήγορη δυνατότητα επικοινωνίας. Φαίνεται, ότι αυτό πανικόβαλε τον δεύτερο εκτελεστή, ο οποίος απλά άφησε την τσάντα με την βόμβα κάτω από ένα παγκάκι.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι τελευταίες διαπιστώσεις είναι έμμεσες διαπιστώσεις της πηγής της και επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα.