Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Ρωσία καταγγέλει ευθέως την Ουάσιγκτον, ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση El Tanf στα σύνορα  Συρίας – Ιορδανίας αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» μέσω της οποίας πραγματοποιούν καταδρομικές επιδρομές δυνάμεις του ISIS.

Ads

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος, ‘Ιγκορ Κονασένκοφ, αποκάλεσε την εν λόγω βάση ως «μαύρη τρύπα», μέσα από την οποία περνούν μεταφερόμενες μονάδες του ISIS για να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Επιπλέον, ο Κονασένκοφ σημείωσε, ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην βάση ως ανθρώπινη ασπίδα και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας εξήγησε ότι η δημιουργία της βάσης δικαιολογήθηκε αρχικά από τους Αμερικανούς ως «αναγκαιότητα» για τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS. Εκτός από αυτό, εκπρόσωποι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Νορβηγία, υπό την κάλυψη της τακτικής αεροπορίας και πυραυλικών συστημάτων, εκπαιδεύουν μαχητές του λεγόμενου «Νέου Συριακού Στρατού» εναντίον της Δαμασκού. Ωστόσο, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματικός με νόημα, επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών του ISIS στον μισό χρόνο ύπαρξης της βάσης, δεν παρατηρήθηκαν.

Ads

Η El Tanf «μετατράπηκε σε μια “μαύρη τρύπα” 100 χιλιομέτρων στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία. Και στην θέση του Νέου Συριακού Στρατού πετάγονται από εκεί μέσα μεταφερόμενες μονάδες του ISIS και πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των συριακών στρατευμάτων και του άμαχου πληθυσμού» ανάφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Τόνισε, ότι με την προώθηση των συριακών στρατευμάτων προς τα ανατολικά, η παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τη νύχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, περίπου 300 μαχητές από το Rukban μέσα σε δεκάδες SUV κινήθηκαν προς την πόλη El-Karjatein στην επαρχία της Χομς και προσπάθησαν να καταλάβουν τα υψώματα γύρω της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι μια μεγάλη μονάδα τρομοκρατών παρέκαμψε επιτυχώς όλες τις θέσεις των συριακών στρατευμάτων στις περιοχές του οικισμού Kharbat ash-Shhammi και του οικισμού Al-Basiri, έχοντας απόλυτα ακριβείς συντεταγμένες στα χέρια τους, που μόνο από αέρος θα μπορούσαν να ληφθούν.

Οι επιθέσεις του ISIS πραγματοποιήθηκαν σε μια ζώνη 50 χιλιομέτρων γύρω από την αμερικανική βάση.

Επιπλέον, στο προσφυγικό στρατόπεδο Ρουκμπάν που βρίσκεται κοντά στην βάση, ζουν τουλάχιστον 60.000 γυναικόπαιδα από την Ράκα και την Ντέιρ εζ Ζορ, με τους Αμερικανούς να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στα ανθρωπιστικά κονβόι από την Ιορδανία, τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις, μετατρέποντας τους πρόσφυγες σε ένα είδος ανθρώπινης ασπίδας για την βάση τους.