Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου θα είναι κλειστός ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, αντί της 31ς Αυγούστου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, σύμφωνα με την Gazprom. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Γαλλία, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευών της μοναδικής εναπομείνασας μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν άνοδο 6% μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αναστολή της άντλησης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Nord Stream λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του λόγω της διακοπής λειτουργίας αρκετών αεριοστροβίλων από τις 27 Ιουλίου. Ένα από αυτά – κατασκευασμένο στον Καναδά από τη Siemens Energy – έχει σταλεί στο Μόντρεαλ για επισκευές.

Ads

Σε μια παράλληλη κίνηση, την Τρίτη, η Gazprom ανακοίνωσε την διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην γαλλική Engie, διότι δεν πλήρωσε το σύνολο του ποσού για τον Ιούλιο.

Νωρίτερα την Τρίτη η Engie ανακοίνωσε ότι η Gazprom την είχε ενημερώσει για περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τις 30 Αυγούστου λόγω διαφωνιών σχετικά με ορισμένα συμβόλαια.