Σε συμφωνία για την επανάληψη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατέληξαν έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις το βράδυ της Πέμπτης Ρωσία, Ουκρανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία υπεγράφη στις Βρυξέλλες και έχει ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015. Ξεχωριστά έγγραφα υπέγραψαν οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής του φυσικού αερίου των δυο χωρών.

Ads

 
Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός  Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Πρόνταν, ο Ρώσος ομόλογός Αλεξάντερ Νόβακ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και οι επικεφαλής των Gazprom και Naftogaz. Σε δηλώσεις του πάντως ο Νόβακ τόνισε πως η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι φερέγγυα προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
 
Από την πλευρά τους ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισεκ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους. «Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν» είπε η ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η ΕΕ έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
 
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται να τις εξασφάλισε. Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.