Η Ρωσία, σε μια πρώτη κίνηση οικονομικών αντιποίνων, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ανακοίνωσε τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρεται πως το 15% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών».

Ads

Σημειώνεται πως η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και κτηνοτροφικά προϊόντα στη ρωσική αγορά και το ρωσικό υπουργείο με την ανακοίνωσή του καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα τουρκικά προϊόντα. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και εκδόθηκε σχετική ταξιδιωτική οδηγία.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία, η Μόσχα ανέφερε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία, ωστόσο διαμήνυσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει προαναγγείλει ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων με την Τουρκία, όπως στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της ρωσικής αγοράς.