«Φρέναρε» τον τουρκικό «ενθουσιασμό» η ρωσική πλευρά σε σχέση με την πώληση των υπερσύγχρονων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών SU-57, τα οποία η Άγκυρα «κουνάει» μπροστά στο «πρόσωπο» του Λευκού Οίκου, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία  F-35. Η Μόσχα όμως δεν λέει εντελώς «όχι»…

Ads

Στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η Τουρκία έχει «εναλλακτικές» για αγορά μαχητικών – εννοώντας την Ρωσία – καθώς και σε τουρκικές πηγές για την δυνατότητα προμήθειας SU-57 στην Άγκυρα αντί των αμερικανικών F-35, απάντησε, σε μια πρώτη αντίδραση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν, ο οποίος σημείωσε ότι προς το παρόν είναι πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν γίνουν οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις εξοπλισμών, όλα ελέγχονται, λαμβάνεται υπόψιν και ο πολιτικός προσανατολισμός της μιας ή της άλλης χώρας και πως το συγκεκριμένο ζήτημα με την Τουρκία χρειάζεται «επεξεργασία».

Διαβάστε επίσηςΟργή στην Τουρκία για το αμερικανικό μπλόκο στην πώληση των F35

Ads

Την ώρα που ο Σβίτκιν βάζει «πάγο» για τα SU-57, το Russia Today, το γνωστό ρωσικό μέσο που απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου, φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του ρωσικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, Ιβάν Κονοβάλοφ, ο οποίος σημείωσε, πως αν οι Τούρκοι έχουν την «ιδεοληψία» να εξοπλιστούν οπωσδήποτε με μαχητικά πέμπτης γενιάς, όπως το SU-57, θα υπάρχουν προβλήματα, αφού το εν λόγω μαχητικό ουσιαστικά δεν έχει μπει σε μαζική παραγωγή και δεν έχει εφοδιαστεί με αυτό πλήρως ούτε καν η ρωσική πολεμική αεροπορία.

«Αν όμως για την Άγκυρα είναι σημαντικό να εξοπλιστεί καταρχήν με ποιοτικά μαχητικά, τότε, το SU-35S είναι μια πολύ καλή εναλλακτική στα F-35» πρόσθεσε με νόημα ο αναλυτής. Φράση η οποία προφανώς παραπέμπει σε ρωσικά «παζάρια» με τους Τούρκους και όχι σε άρνηση της Μόσχας να πουλήσει αεροπλάνα στην ‘Αγκυρα.