Την ανάπτυξη δυνάμεων της πολιτοφυλακής στις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορόζιε και Χάρκοβο, με σκοπό την δημιουργία ενός είδους «ζώνης ασφαλείας», ώστε να εμποδιστεί ο βομβαρδισμός αστικών περιοχών του Ντονμπάς από τον ουκρανικό στρατό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν.

Ads

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ria-Nosvosti, ο Πουσίλιν τόνισε ότι δεν πρόκειται για την «απελευθέρωση» του Χάρκοβο, αλλά για την «πλήρη προστασία» των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ.

«Δηλαδή, στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιχείρηση απελευθέρωσης ως προς το ότι ήταν αδύνατο να προστατευθούν οι δημοκρατίες μας μόνο φτάνοντας στα σύνορα του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αφού απλώς θα απωθούσαμε τον εχθρό. Αλλά αυτοί οι βομβαρδισμοί, αυτή η επιθετικότητα από την Ουκρανία θα είχε συνεχιστεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα».

Ο Πουσίλιν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την υποστήριξη της Δύσης, η απειλή από το Κίεβο θα είχε γίνει πιο σοβαρή και οι βομβαρδισμοί θα είχαν συνεχιστεί στη νέα γραμμή επαφής.

Ads

Την Τετάρτη οι αρχές του Ντονιέτσκ ανακοίνωσαν ότι το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε την συνοικία Κίεβσκι της πόλης, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άμαχου πολίτη και τον τραυματισμό ακόμη επτά, μεταξύ αυτών και ενός παιδιού.