Οι ένοπλοι του νεοναζιστικού ουκρανικού τάγματος «Αζόφ» που βρίσκονται μέσα στο μεταλλουργικό εργοστάσιο «Αζόφσταλ» στην Μαριούπολη, πρότειναν στις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, που τους πολιορκούν, να ανταλλάξουν αμάχους με τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria – Novosti.

Ads

Το πρακτορείο επικαλείται ρωσική στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να διατηρήσουμε επαφές με τους ναζί του “Αζόφ” στο εργοστάσιο και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) για να σωθούν οι άμαχοι που παραμένουν εκεί μέσα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μας πρότειναν να ανταλλάξουν ομήρους με τρόφιμα και φάρμακα: Δεκαπέντε όμηροι ανά τόνο τροφίμων, καθώς και φάρμακα. Προειδοποίησαν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν πλέον από τους ομήρους να πάει  στην Ουκρανία, μόνο θα τους ανταλλάξουν».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «τέτοιες μεθόδους συναντήσαμε ήδη στην Συρία, σε ανάλογες διαπραγματεύσεις με τον ISIS. Κι εκείνοι πρότειναν να ανταλλάξουν ομήρους με τρόφιμα και φάρμακα, κατά βάρος. Συνεπώς, δεν είναι “ήρωες” όπως τους χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι, αλλά κοινοί τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι μερικές δεκάδες αμάχων που βγήκαν από το εργοστάσιο – ανάμεσά τους και παιδιά – διηγούνται ότι οι ένοπλοι του «Αζόφ» τους απέκρυπταν τη δυνατότητα χρήσης ανθρωπιστικών διαδρόμων και τους τρομοκρατούσαν πως αν βγουν έξω κινδυνεύουν να σκοτωθούν.

Ads