Τουλάχιστον 16 νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την επίθεση αυτοκτονίας γυναίκας-καμικάζι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ, στη νότια Ρωσία την Κυριακή. Οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο κορίτσι.

Ads

Οι αρχές του Βόλγκογκραντ κήρυξαν τριήμερο πένθος, από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.


H στιγμή της έκρηξης

Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στον σταθμό γύρω στις 12.45΄τοπική ώρα, δήλωσε η εκπρόσωπος του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών Σβετλάνα Σμολιανίνοβα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καμικάζι βομβιστής προκάλεσε τις υποψίες των αστυνομικών αμέσως μετά την είσοδό της στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και φέρεται ότι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός από τη φρουρά που πραγματοποιούσε τον έλεγχο στους ανιχνευτές μετάλλων της κεντρικής εισόδου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο  Itar-Tass, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. 

Ads

Η βομβίστρια αυτοκτονίας ήταν ζωσμένη με περίπου 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών. Στο σημείο βρέθηκε και χειροβομβίδα που δεν εξερράγη και καταστράφηκε στη συνέχεια με ελεγχόμενη έκρηξη. Σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Interfax και ITAR-Tass, η δράστης ενδέχεται να προέρχεται από την ταραχώδη περιοχή του Νταγκεστάν, στην περιοχή του Καυκάσου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας. 

Αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς ανά τη Ρωσία διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών.

image

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους. Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Πρόκειται για την πλέον φονική επίθεση σε ρωσική περιοχή εκτός του Βορείου Καυκάσου τα τελευταία τρία χρόνια. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε σημειωθεί επίθεση αυτοκτονίας από γυναίκα καμικάζι σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, σκοτώνοντας επτά άτομα. 
image

Έντονοι είναι οι φόβοι της Ρωσίας για νέες επιθέσεις, καθώς το Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλιντγκραντ, βρίσκεται περίπου 690 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σότσι, όπου στις αρχές Φεβρουαρίου θα φιλοξενηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.  Εντολές να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η έννομη τάξη στο Βόλγκογκραντ έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο ρώσος πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα ο Πούτιν ζήτησε, εάν χρειαστεί, τη μεταγωγή των τραυματιών στη Μόσχα.