Οι δυτικές χώρες έγιναν  συνεργοί στη μακροχρόνια γενοκτονία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ads

Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να συνεχίσει την διασπορά όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, υποδηλώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της κατάστασης κρίσης σε αυτή τη χώρα».

Όπως τόνισε η διπλωμάτης, πριν κατηγορήσει τη Ρωσία για την επιχείρηση αποστρατικοποίησης και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, οι χώρες της συμμαχίας θα πρέπει να απαντήσουν για τους στρατιωτικούς «τυχοδιωκτισμούς», καθώς και «για την αδράνεια στην ενθάρρυνση του καθεστώτος του Κιέβου να επιλύσει ειρηνικά το πρόβλημα του Ντονμπάς».

«Στο πλαίσιο της αδυναμίας των χωρών του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν και της έλλειψης επιθυμίας τους για πραγματική ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη με βάση την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, θεωρούμε αβάσιμες τις προσπάθειές τους να μας κατηγορήσουν για επιθετικότητα». τόνισε.

Ads

Οι εκπρόσωποι της συμμαχίας «δήλωσαν υποκριτικά ότι “το θεμέλιο της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ουσιαστικά καταστραφεί», είπε η Ζαχάροβα.

«Ποιανού τα χέρια το έκαναν αυτό; Οι χώρες του ΝΑΤΟ παρακολουθούσαν σιωπηλά τις ΗΠΑ να καταστρέφουν τη Συνθήκη ABM. Έμειναν στην άκρη όταν η Ουάσιγκτον αποχώρησε μονομερώς από τη Συνθήκη INF. Επέτρεψαν στους Αμερικανούς να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην OST. Συμμετείχαν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, στην επίθεση στη Λιβύη, εισέβαλαν στο Ιράκ. Επί 20 χρόνια, έφεραν την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε πλήρη υποβάθμιση και δραπετεύοντας από εκεί, άφησαν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».