Σε κώμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας τοξικής δηλητηρίασης, νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάνλι, ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του, Κίρα Γιαρμίς. Σύμφωνα με την ίδια, ο Ναβάνλι αισθάνθηκε άσχημα στη διάρκεια πτήση από το Ομσκ προς τη Μόσχα και «το αεροσκάφος επέστρεψε στο Ομσκ, όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση. Ο Αλεξέι έχει τοξική δηλητηρίαση» έγραψε στο Twitter η Γιαρμίς.

Ads

Ο Ναβάνλι, όπως ανακοινώθηκε, μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με την Γιαρμίς, πρέπει να υπήρχε κάποια ουσία στο τσάι που ήπιε το πρωί.  Όπως εξήγησε, οι γιατροί διευκρίνισαν ότι η τοξική ουσία απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό αν αναμιχθεί με ζεστό υγρό.

Πάντως, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο Ναβάνλι, είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο πολιτικός δηλητηριάστηκε. Ο Ανατόλι Καλιντσένκο, γιατρός στο νοσοκομείο στο Ομσκ, δήλωσε ότι η «δηλητηρίαση από φυσικά αίτια» είναι μια από τις διάφορες διαγνώσεις που εξετάζονται, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Ο Ναβάνλι θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που ως δημοσιογράφος έχει φέρει στο φως σκάνδαλα διαφθοράς στη ρωσική κυβέρνηση, και έχει φυλακιστεί πολλές φορές. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές η εκλογική επιτροπή είχε απορρίψει την υποψηφιότητά του. Μετά την απόφαση της εκλογικής επιτροπής ο Ναβάνλι δημιούργησε εκλογικά γραφεία σε όλη τη χώρα και ενίσχυσε υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές.

Ads

Τον Ιούλιο, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα κλείσει το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK) που έχει ιδρύσει, έπειτα από μήνυση με την οποία απαιτούνταν τεράστια ποσά για αποζημιώσεις. Είχε δηλώσει ότι θα το επανιδρύσει με άλλο όνομα.

Ο δικηγόρος του FBK, Βιατσεσλάβ Γκιμάντι, δήλωσε ότι θα κάνει μήνυση για εγκληματική ενέργεια: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον δηλητηρίασαν λόγω της πολιτικής θέσης και δράσης του». Σημειώνεται ότι και πέρυσι, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, ο Ναβάνλι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης αλλά οι γιατροί τότε απέδωσαν την ασθένειά του σε αλλεργία. Η Ρωσία έχει καταδικαστεί για τις διώξεις εις βάρος του από το Συμβούλιο της Ευρώπης.