«Κανείς δεν μίλησε στον πρόεδρο με τελεσίγραφα, και δεν θα μπορούσε ακόμη κι αν το ήθελε» ήταν το μήνυμα που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έστειλε, απαντώντας έτσι στην φημολογία που θέλει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να απειλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν με κυρώσεις σε περίπτωση που δε συμφωνήσει με τη γαλλογερμανική πρόταση για την Ουκρανία.

Ads

Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής στο Μινσκ με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία θα συζητηθεί η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη διέξοδο από την ουκρανική κρίση, ο πρόεδρος της Ρωσίας δε φαίνεται να κάνει πίσω.

Σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακή εφημερίδα -εν όψει της επίσκεψής του στο Κάιρο- ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ξανά τη Δύση ότι ευθύνεται για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να μην διευρύνουν το ΝΑΤΟ και ανάγκασαν χώρες να επιλέξουν μεταξύ εκείνων και της Ρωσίας.

Η Κριμαία διάλεξε τη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρενέβη στο ζήτημα με μία δ΄λωση που τον δείχνει να αποδέχεται ως τετελεσμένη την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ads

Σε κομματική εκδήλωση του κόμματός του, ο κ. Σαρκοζί σημείωσε ότι «η Κριμαία επέλεξε τη Ρωσία και δεν μπορούμε πλέον να την κατηγορούμε γι’ αυτό».

Όπως σχολίασε ο διεθνής Τύπος, πρόκειται για ντε φάκτο αναγνώριση της προσάρτησης ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία, την οποία έχουν καταδικάσει ως παράνομη τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και – κατά πλειοψηφία – η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο γαλλικός Nouvel Observateur χαρακτηρίζει μάλιστα τη θέση του κ. Σαρκοζί ως «απίστευτη», ενώ τονίζει ότι ήδη χρησιμοποιείται «από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Κρεμλίνου».