Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε πως έχει και θα δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν την εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων στην εκτόξευση του πυραύλου που κατέρριψε το boeing. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση για να χειριστούν τέτοια όπλα, ενώ, παράλληλα, το Πεντάγωνο έχει στα χέρια του υλικό που αποδεικνύει ότι η Μόσχα έστειλε τις τελευταίες εβδομάδες πυραύλους και άλλο πολεμικό υλικό στους αντάρτες. Αρνείται κατηγορηματικά η Μόσχα τις ευθύνες που τις επιρρίπτουν οι ΗΠΑ και ανταποδίδει τις κατηγορίες λέγοντας ότι αφενός δεν στηρίζει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και αφετέρου σημειώνει ότι εντόπισε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing. Παράλληλα τονίζει ότι δεν κατέγραψε πύραυλο να εκτοξεύεται και ζήτησε από τις ΗΠΑ να δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία που επικαλούνται για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους.

Ads

O Oυκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, απάντησε ότι κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν πετούσε κοντά στο boeing και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα αεροσκάφη της και ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να δώσουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.
 
Την ίδια στιγμή το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι έκρυψαν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ένας αντάρτης που αποκαλείται Ο. Χοντακόφσκι, ακούγεται να λέει σε έναν συνομιλητή του: «Έχω ένα αίτημα για σένα. Δεν είναι δικό μου αίτημα. Οι φίλοι μας από επάνω, ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την τύχη των μαύρων κουτιών. Εννοώ οι άνθρωποι από την Μόσχα. Σε παρακαλώ συνεργάσου με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Ό,τι βρείτε δεν πρέπει να πέσει στα χέρια κάποιου τρίτου. Προσπάθησε να πάρεις ό,τι βρεις για να μην πέσει στα χέρια κάποιου άλλου. Όλοι αυτοί που θα έρθουν, ο ΟΑΣΕ κλπ». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συννενόηση με τους φιλορώσους οι οποίοι συμφώνησαν να δώσουν τα μαύρα κουτιά σε Μαλαισιανούς εμπειρογνώμονες. 

image
To γράφημα που έδωσε στην δημοσιότητα το Κρεμλίνο
 
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη «από επαγγελματίες» καθώς το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν «οι μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες». Κατηγορώντας την Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές είπε ότι δεν πρόκειται πλέον για μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά «είναι μια διεθνής σύγκρουση. Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου».
 
Από πλευράς ΗΠΑ ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε νέες του δηλώσεις μετά από αυτές της Παρασκευής, επανέλαβε πως «η Ρωσία έχει ευθύνη να αναγκάσει τους αποσχιστές να συνεργαστούν και να σταματήσουν να εμπλέκονται με τα στοιχεία της έρευνας», υπογράμμισε ο Ομπάμα, κατηγορώντας τους φιλορώσους αντάρτες ότι μετακινούν σορούς και αλλοιώνουν στοιχεία. Η απομόνωση της Ρωσίας θα βαθύνει εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, τόνισε και ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενοι από την Ρωσία αποσχιστές εμποδίζουν το έργο των διεθνών παρατηρητών στον τόπο της συντριβής, ακόμη και πυροβολώντας στον αέρα. 

Και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17. «Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN. 

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όλα συντείνουν ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε από φιλορώσους αποσχιστές. Ζήτησε ακόμη να μην προχωρήσει η συμφωνία Γαλλίας-Ρωσίας για την πώληση πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές της άνοιξαν έρευνα για έγκλημα πολέμου. Βάσει της Νομοθεσίας για Διεθνή Εγκλήματα, η Ολλανδία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου έχει διαπράξει έγκλημα πολέμου σε βάρος ολλανδού πολίτη.

Πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από ένα διήμερο έντονων διαπραγματεύσεων και πιέσεων προς τη Ρωσία να επικυρώσει το σχέδιο απόφασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την κατάρριψη του αεροσκάφους, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για το θάνατο των 198 επιβαινόντων της πτήσης MH17 και να συνεργαστούν πλήρως όλα τα κράτη στις προσπάθειες απόδοσης της ευθύνης για την κατάρριψη. Ζητείται να ισχύει εκεχειρία στην περιοχή και να μην γίνουν απόπειρες αλλοίωσης στοιχείων στον τόπο της συντριβής.
 
Σήμερα, δε, αναχώρησε για το Χάρκοβο το τρένο με τα βαγόνια-ψυγεία με τους νεκρούς της πτήσης από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ.
 
Παράλληλα σφοδρά πυρά πυροβολικού ακούστηκαν πριν από το μεσημέρι στη ζώνη του σιδηροδρομικού σταθμού του Ντονέτσκ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Οι δρόμοι της συνοικίας έκλεισαν για την κυκλοφορία από αποσχιστές αντάρτες, οι άμαχοι απομακρύνονται με μικρά λεωφορεία των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ ομάδες κατοίκων διαφεύγουν πεζή.

Ένας 19χρονος μαχητής, ο Βολόντια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν γύρω στις 10 το πρωί, προχωρώντας από το αεροδρόμιο.
 
Το Κίεβο από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν διεξήγαγε επιχειρήσεις σήμερα στο Ντόνετσκ.