Έτοιμη να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με τα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει χρηματοπιστωτικά μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είναι η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Κρεμλίνου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Επιπλέον, η Ιαπωνία, θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του EFSF, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ads

Ο Ντβόρκοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία θα μπορούσε να επενδύσει γύρω στα 10 δις. δολ. στην Ευρωζώνη χρησιμοποιώντας εργαλεία του ΔΝΤ. «Δεν υπήρξαν επίσημα αιτήματα από την ΕΕ, αλλά εάν το ζητήσουν… το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση… θα εξετάσουν σοβαρά την πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας» υποστήριξε.

Πρόσθεσε, δε, πως η Ρωσία έχει διεξάγει συζητήσεις με άλλες αναδυόμενες χώρες σχετικά με την παροχή βοήθειας προς την Ευρωζώνη και πως το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 στις Κάννες.
Σημειώνεται πως στις αρχές του μήνα η Ρωσία είχε δηλώσει έτοιμη να επενδύσει σε ισπανικά ομόλογα όταν η Ευρωζώνη κατέστρωνε μία στρατηγική για την έξοδο από την χρηματοπιστωτική της κρίση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, από το Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση πρόκειται να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Τακεχίκο Νακάο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του ταμείου», συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.

Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μετά την Κίνα κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο και έχει ήδη επενδύσει 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή του 20% των ομολόγων που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά την Κίνα, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHT) θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον του Πεκίνου να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία υποστηρίζει ότι το Πεκίνο επιθυμεί ένα ισχυρό ευρώ και την σταθεροποίηση της ευρωζώνης.