Τουλάχιστον 40 ουκρανικοί όλμοι προσγειώθηκαν την Παρασκευή στο έδαφός της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Η επαρχία Ροστόβ, όπου έπεσαν οι όλμοι, βρίσκεται στη Ρωσία στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία. Χθες οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι έχουν αποδείξεις πως ο ρωσικός στρατός επιτίθεται κατά των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ σήμερα προειδοποίησαν πως επίκειται οπλική ενίσχυση των αυτονομιστών από την Μόσχα. 

Ads

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχουν γίνει ακόμη πιο σφοδρές ύστερα και από την “κατά λάθος” κατάρριψη του boeing των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία από τους αυτονομιστές. 

Χαρακτηριστικά είναι και τα πρωτοσέλιδα δυο κορυφαίων περιοδικών της Δύσης, του TIME και του NewsWeek τα οποία βάλλουν κατά του Ρώσου Προέδρου. 

image image

Ads

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμά του για τον Βλάντιμιρ Πούτιν με τίτλο «Στα ενδότερα της αλεξίσφαιρης φούσκας του νούμερο ένα δημόσιου εχθρού-παρία της Δύσης», το αμερικανικό Newsweek αποκαλεί τον Ρώσο Πρόεδρο «δικτάτορα των τελευταίων ημερών». Το εξώφυλλο τον εμφανίζει να φορά γυαλιά ηλίου στα οποία απεικονίζονται εκρήξεις. Το δημοσίευμα υπογράφει ο αρθρογράφος Μπεν Τζούντα, συγγραφέας του βιβλίου «Η εύθραυστη αυτοκρατορία: Πώς η Ρωσία ερωτεύτηκε και ξε-ερωτεύκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν», ο οποίος επί τρία χρόνια παρακολουθούσε ενδελεχώς τη ζωή του Ρώσου ηγέτη. Ο αρθρογράφος αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πληροφορίες από τη ζωή του Πούτιν, τον οποίο οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του αποκαλούν «Τσάρο».

Με τίτλο «Ψυχρός πόλεμος ΙΙ», ο αρθρογράφος του ΤΙΜΕ Σάιμον Σούστερ αναφέρεται στην κατάρριψη του αεροσκάφους και στις εκατοντάδες σορούς που «κείτονται σαπίζοντας» ενώ «αυτονομιστές μεθυσμένοι υψώνουν τα όπλα τους», κρατώντας μακριά τους παρατηρητές των διεθνών οργανισμών. Ο αρθρογράφος επισημαίνει την πλάνη στην οποία βρίσκονται οι νέες γενιές των Δυτικών, που θεωρούν ότι ο «Ψυχρός πόλεμος» έχει τελειώσει καθώς και ότι η ειρήνη είναι δεδομένη: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει την διάλυση του ΝΑΤΟ και την επαναφορά της ρωσικής επιρροής σε όλο τον πλανήτη. Έτσι εξηγείται η σχεδόν απαθής στάση του Ρώσου Προέδρου στο θέμα της κατάρριψης του Μαλαισιανού αεροσκάφους, που σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, ήταν μια ευκαιρία για τον Πούτιν να αναδείξει τη δύναμή του! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο, μια φωνή και μόνο θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά κούνησε το δάχτυλο προς την ουκρανική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση στους δυτικούς συμμάχους της…»

Από την πλευρά του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «αβάσιμες» κατηγορίες και «αντιρωσική ρητορική» με στόχο να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη. 

«Διαψεύδουμε τους αβάσιμους δημόσιους υπαινιγμούς τους οποίους επαναλαμβάνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ καθημερινά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τις προηγούμενες ημέρες αναπαρήγαγε αντιρωσικά κλισέ, τα οποία η Ουάσινγκτον προσπαθεί επίμονα να επιβάλει στη διεθνή κοινή γνώμη» προσθέτει στην Χαρφ, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της CIA. Οι ΗΠΑ «που υποστήριξαν το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο μοιράζονται την ευθύνη για την αιματοχυσία», καταλήγει η Μόσχα.