Επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις αιματηρές συγκρούσεις. Η αντιπολίτευση, που εκφράζει φόβους για επέμβαση του στρατού, απέρριψε το Σάββατο την πρόταση του ΟΗΕ για διαμεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.

Ads

 
«Γιατί δεν ακούμε να καταδικάζονται όσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, καίνε κυβερνητικά κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία, βασανίζουν αστυνομικούς και χρησιμοποιούν ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματα; Γιατί τόσοι ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ στις χώρες τους δεν διστάζουν να τιμωρήσουν αυστηρά κάθε παράβαση του νόμου;», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μόναχο, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
 
Ο Λαβρόφ, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες για ενθάρρυνση αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ασκούν βία, ζήτησε την καταδίκη των επεισοδίων και σημείωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να επιλέξει για τις οικονομικές συμφωνίες «χωρίς να δέχεται εξωτερικές πιέσεις». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συζήτησε το ζήτημα της Ουκρανίας στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου κυρίως με τους ομόλογούς του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
 
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατήγγειλε τις «βιαιότητες» στην Ουκρανία και την «υπερβολική βία» εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Διευκρίνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι «έχει κάποιο ρόλο να παίξει» στην ουκρανική κρίση.
 
Από την πλευρά του ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρος σήμερα του κόμματος Μπατκιβτσίνα της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, σημείωσε πως «στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας».
 
Ο Αρσένι Γιατσένιουκ απέρριψε την πρόταση για διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ύστερα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτυσης θα μπορούσε να ζητηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
Παράλληλα ο Γιατσένιουκ δήλωσε πως θεωρεί πολύ πιθανή την επέμβαση του στρατού ενάντια στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Γιατσένιουκ φέρεται να ενημέρωσε του ευρωπαίους ηγέτες για ένα «πολύ πιθανό σχέδιο της κυβέρνησης να καταφύγει στη βία, ακόμη και με τη συμμετοχή του στρατού».
 
Ο ουκρανικός στρατός, που στο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επέμβει στην κρίση που διχάζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ζήτησε την Παρασκευή από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλεί «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Σε κατ΄οίκον περιορισμό ο Μπουλάτοφ
 
Εν τω μεταξύ ο ακτιβιστής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος όπως δήλωσε απήχθη στις 22 Ιανουαρίου και βασανίστηκε επί εβδομάδα από αγνώστους, ανακοινώθηκε πως θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για την οργάνωση μαζικών ταραχών.
 
Σύμφωνα με το Interfax, ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ καταζητούνταν από τις 24 Ιανουαρίου ως «ύποπτος για την οργάνωση μαζικών ταραχών» και γι’ αυτό είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του. Ωστόσο λόγω της κατάστασής του μετά τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τις ημέρες της απαγωγής του, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μην προφυλακιστεί αλλά να κρατηθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό.
 
Και υποβάθμιση της Ουκρανίας
 
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας σε Caa2 λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα. «Ο πρώτος λόγος ( … ) είναι η έκταση και η φύση της όλο και πιο βίαιης κρίσης που θα μπορούσε τελικά να στεγνώσει τη κρατική χρηματοδότηση», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
 
Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η προοπτική για Ουκρανία είναι «αρνητική», γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε η θέση της χώρας να υποστεί περαιτέρω μείωση μεσοπρόθεσμα. «Η ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και η εξάπλωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έχουν αυξήσει την πιθανότητα σοβαρής διοικητικής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κενό εξουσίας», ανέφερε ο Moody’s.
 
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί, επίσης, ότι αυτή η αστάθεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας μεγάλης φυγής κεφαλαίων, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το ουκρανικό νόμισμα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη και ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor είχε υποβαθμίσει την Ουκρανία, λόγω της πολιτικής κρίσης.