Η Ρωσία κατηγόρησε «δυτικούς υποκινητές» που προσπαθούν να πυροδοτήσουν «χρωματιστή επανάσταση» στην ΠΓΔΜ, όπου οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται εν όψει της αυριανής συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο όρος «χρωματιστή επανάσταση» είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει λαϊκές εξεγέρσεις σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις οποίες είχε εμπλοκή η Δύση με στόχο την πυροδότηση αναταραχών και την προώθηση των συμφερόντων της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ σχετικά με τη σύλληψη πολίτη του Μαυροβουνίου που κατηγορείται ότι βοηθούσε τους «αλβανούς εξτρεμιστές που δρουν στη χώρα».

«Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία…για απόπειρες να οδηγηθεί η χώρα στην άβυσσο μίας χρωματιστής επανάστασης», αναφέρει η Ρωσία στην ανακοίνωση και προσθέτει, παραλληλίζοντας τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ με τα γεγονότα στην Ουκρανία: «Αποδεικνύεται επίσης ότι δυτικοί υποκινητές τέτοιων καταστροφικών σεναρίων προτιμούν να τα υλοποιούν με τα χέρια άλλων».

Ads

Στην ΠΓΔΜ, δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι οργανώνουν αύριο συγκέντρωση για να ζητήσουν την παραίτησή του, έπειτα από την αποκάλυψη υλικού υποκλοπών που παραπέμπει σε εκτεταμένη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους κυβερνητικών αξιωματούχων.