Σε «επιδημία» αναδεικνύονται οι διαδικτυακές «ομάδες θανάτου» τύπου «Μπλε Φάλαινας», στην Ρωσία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν, πως από την αρχή του χρόνου μπλόκαραν πάνω από 16.000 σχετικές πλατφόρμες.

Ads

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας αυτών των νοσηρών «ομάδων» που οδηγούν νέους στην αυτοκτονία, είναι πως συνεχώς εξελίσσουν τις μεθόδους χειραγώγησης των θυμάτων τους.

Για παράδειγμα, μία ακόμη πιο επικίνδυνη εκδοχή της «Μπλε Φάλαινα» ανακάλυψαν οι ρωσικές διωκτικές αρχές, μετά από μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση η οποία απλώθηκε από την Μόσχα μέχρι την μακρινή Καμτσάτκα.

Συγκεκριμένα, στις δικαστικές αρχές έφτασε η πληροφορία, ότι μια νεαρή γυναίκα στην περιοχή της Καμτσάτκα ήταν η διαχειρίστρια μιας σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα που ωθούσε ανήλικους στην αυτοκτονία.

Ads

Όπως και στην περίπτωση της «Μπλε Φάλαινας», έδινε εντολές στα θύματα για την εκτέλεση συγκεκριμένων «ασκήσεων», οι περισσότερες από τις οποίες ήταν επικίνδυνες για την ζωή τους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες, ανάλογες «ομάδες θανάτου» που «ανθούν» επικίνδυνα στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη απειλούσε, πως σε περίπτωση κατά την οποία ο ανήλικος δεν εκτελούσε τις εντολές, θα εκτελούνταν η οικογένειά του.

Ανάλογη διαδικτυακή «ομάδα θανάτου» εξαρθρώθηκε και στα περίχωρα της Μόσχας.