Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Guardian, αναλυτές εκτιμούν ότι στην άσκηση Zapad (που σημαίνει, Δύση) 17, η οποία θα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και θα λάβει χώρα σε Λευκορωσία, Καλίνινγκραντ και Ρωσία, θα συμμετέχουν έως και 100.000 στρατιωτικοί.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει αποκαλύψει τους αριθμούς των στρατευμάτων που θα συμμετέχουν στην άσκηση. 

Η άσκηση έχει προγραμματιστεί σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι τεταμένες -υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο πρόσφατα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα, λόγω των υποψιών για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Από την πλευρά της, η Μόσχα παρουσιάσει την Zapad 17 ως μια κανονική άσκηση, η οποία πραγματοποιείται ανά τέσσερα χρόνια και ως εκ τούτου, είχε σχεδιαστεί καιρό πριν. 

Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανέφερε πως δεν υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία, ως αντίδραση στις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων. «Το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά την άσκηση Zapad 17, αλλά δεν σχεδιάζουμε δικές μας μεγάλες ασκήσεις κατά τη διάρκειά της. Οι ασκήσεις μας έχουν σχεδιαστεί από καιρό πριν, και δεν σχετίζονται με τη ρωσική άσκηση» σημείωσε αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, συζήτησε για την άσκηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία τον περασμένο Ιούλιο και έκανε λόγο για πιθανή ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη χώρα. Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να αναπτύξουν επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άσκησης, και να καθυστερήσουν την προσχεδιασμένη αποχώρηση άλλων. Όπως είπε ο υποστράτηγος Μπεν Χότζες, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουγγαρία τον Ιούλιο, «όλοι όσοι ζουν κοντά... ανησυχούν λίγο, επειδή μαθαίνουν για το μέγεθος της άσκησης».

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Zapad 17 ήταν η μεγαλύτερη άσκηση της ΕΣΣΔ, και περιελάμβανε 100.000-150.000 άτομα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισε ξανά το 1999 και έκτοτε πραγματοποιείται ανά τέσσερα χρόνια.