Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι συλλήψεις υποστηρικτών του πλέον γνωστού αντιπολιτευόμενου του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια σημερινών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας εναντίον της διαφθοράς της ελίτ που οργανώθηκαν στη Ρωσία.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, χιλιάδες ήταν οι Ρώσοι, πολλοί εξ αυτών νέοι σε ηλικία, που κατέκλυσαν τους δρόμους δεκάδων πόλεων, περιλαμβανομένης της Μόσχας, κοντά στο Κρεμλίνο, όπου μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιχείρησαν να απωθήσουν το πλήθος.

Βάσει μιας καταμέτρησης του Ρόιτερς, ο αριθμός των διαδηλωτών που προσήχθησαν από την αστυνομία στην πλατεία Πούσκιν στην καρδιά της Μόσχας ανέρχεται σε 206 άτομα.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info έκανε λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για τουλάχιστον 600 προσαγωγές στη Μόσχα, κι άλλες 300 στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά). Νωρίτερα η ΜΚΟ ανέφερε συλλήψεις και στις επαρχίες Βλαδιβοστόκ, Νόριλσκ, Σότσι, με αναρτήσεις της στο Twitter.

Ads

«Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια και δεν σκοπεύει να αποχωρήσει» είπε ο 41χρονος Αλεξάντρ Τιουρίν, που διαδήλωσε στη Μόσχα. «Έχει σφετεριστεί την εξουσία, καταγράφεται η πλήρης απουσία της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα, τα δικαστήρια δεν λειτουργούν, η διαφθορά έχει μεταμορφωθεί σε σύστημα».

Το πλήθος φώναζε «Η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν!» ή «Ελευθερία για το Ναβάλνι».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις συλλήψεις καλώντας το Κρεμλίνο να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις συλλήψεις εκατοντάδων ειρηνικών διαδηλωτών σε όλη την Ρωσία», τόνισε ο Σον Σπάισερ κατά την συνέντευξη Τύπου.

«Οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών, παρατηρητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων αποτελεί μια προσβολή ενάντια στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Καλούμε την ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές», πρόσθεσε ο Σπάισερ.