Αποτέλεσμα της καταστροφής υλικού παρασκευής χημικών όπλων και τοξικών ουσιών του ISIS που φυλάσσονταν, μεταξύ άλλου πολεμικού υλικού, σε αποθήκη πυρομαχικών της οργάνωσης η οποία χτυπήθηκε από την συριακή πολεμική αεροπορία, ήταν η χθεσινή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς άμαχους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στο Χαν – Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ads

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αντιστράτηγος, Ιγκορ Κονάσενκοφ, σημείωσε, ότι η πολεμική αεροπορία της Συρίας χτύπησε μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών και στρατιωτική βάση με άλλο πολεμικό υλικό του ISIS κοντά στο χωριό Χαν – Σεϊχούν, της επαρχίας Ιντλίμπ, μεταξύ 11.30 και 12.30 το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονταν εργαστήρια παρασκευής ναρκών, τις οποίες ο ISIS γεμίζει με τοξικό υλικό και από εκεί, τα εν λόγω πυρομαχικά μεταφέρονται στο Ιράκ.

Η χρήση τέτοιων των πυρομαχικών από τον ISIS είναι συχνή και έχει τεκμηριωθεί και από τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από επίσημες αρχές. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θύμισε, ότι τέτοια όπλα χρησιμοποίησε ο ISIS και στο Χαλέπι. Τότε, η ρωσική πλευρά απέστειλε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)
όλα τα στοιχεία που είχε συλλέξει και τεκμηριώσει από εκείνη την επίθεση, καθώς και από γενικότερη χρήση χημικών όπλων στην Συρία από τον ISIS, μαζί με δείγματα εδάφους. Ωστόσο, ο Οργανισμός μέχρι τώρα τα εξετάζει.

Ads

«Τα τοξικά συμπτώματα των θυμάτων στο Χαν -Σεϊχούν όπως φαίνονται από τα βίντεο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα των θυμάτων στο Χαλέπι ακριβώς έναν χρόνο πριν» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.