Ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση χαρακτήρισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τη συμφωνία για τον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών, ενώ ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισήμανε ότι η 29η Ιουνίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο.

Ads

 
Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελέγχονται και να είναι κοινοί για όλους.
 
Χαρακτήρισε επίσης ιστορικό βήμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημάνσεως και πιστοποιήσεως, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2014 πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ πρόσθεσε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όμως αυτή ήταν εποικοδομητική. Αναφορικά με την προεδρία του Eurogroup, τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμφωνία που επετεύχθη όσον αφορά την υποστήριξη της ευρωζώνης και σημείωσε πως πλέον υπάρχει η δέσμευση για τραπεζική ένωση καθώς και το «όραμα για το τι θέλουμε να γίνει στο μέλλον».
 
Τον Ιούλιο η απόφαση για τον πρόεδρο του Eurogroup
 
Στο μεταξύ αναβλήθηκε ο διορισμός του νέου προέδρου του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
 
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ορίστηκε το 2005 και η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου, αναμένεται να παραμείνει στη θέση αυτή, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την απροθυμία του να υπηρετήσει ακόμη μία πλήρη θητεία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
 
Η παράταση της προεδρίας του Γιούνκερ ενδέχεται να είναι προσωρινή ή να αφορά μία ολόκληρη νέα θητεία. Η σχετική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί την Πέμπτη στη διάρκεια της Συνόδου, όμως αναβλήθηκε καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να αναχωρήσει.
 
Μάχη με τις εντυπώσεις για τη Μέρκελ
 

Την ίδια ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν θετικά μηνύματα για τις αποφάσεις τις συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος δίνει μάχη με τις εντυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή που της χρεώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε του συμβιβασμού, η Άγκελα Μέρκελ, μίλησε για μία θετική συμφωνία, σπεύδοντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως παραμένει πιστή στην πάγια θέση της περί χορήγησης βοήθειας μόνο με έλεγχο. Μία νέα εποπτική αρχή θα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες, υπογράμμισε η καγκελάριος.
 
«Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις χθες το βράδυ. Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής» επεσήμανε η Μέρκελ.
 
«Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε παν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι» τόνισε.
 
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία χάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.
 
Υπό όρους θα χρησιμοποιούνται πάντα οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης EFSF και EMS δήλωνε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, και ενώ ανακοινωνόταν ταυτόχρονα έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
 
Διαμηνύοντας ότι παραμένει πιστή στη θέση της για βοήθεια με όρους και έλεγχο, η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε από τη βελγική πρωτεύουσα πως θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του έτους δύσκολες διαπραγματεύσεις προς οριστικοποίηση των συμφωνηθέντων.