Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σε ότι αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Συρίας. Ομπάμα και Πούτιν είχαν συνάντηση 20 λεπτών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 και σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου προέδρου οι δυο ηγέτες διαφώνησαν αλλά «άκουσαν ο ένας τον άλλο». Από πλευράς Ομπάμα ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα της επέμβασης στη Συρία. 

Ads

 
«Με τον Ομπάμα διαφωνήσαμε στο θέμα της Συρίας, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ είχε αναφερθεί στη συνάντηση της Παρασκευής που είχε ως θέμα τη Συρία. «Όχι, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι επέμεναν στις απόψεις τους στη διάρκεια της συνάντησης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για την επίθεση με χημικά όπλα τους αντιπάλους του ρωσικού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για πρόκληση και πρόσθεσε ότι μία στρατιωτική επίθεση που θα τιμωρεί τη Συρία, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και θα καταπνίξει την ανάπτυξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα και στην περίπτωση που θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
 
«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε και τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια στους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν. 
 

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, επισημαίνοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.   

Ads

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια».

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας (..) Τι σημαίνει αν δεν δράσουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής για την κρίση στη Συρία» σημείωσε. Όπως ανέφερε κατά τη σύνοδο της G20 οι ηγέτες συμπέραναν ομόφωνα ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Σύρια και ότι η πλειονότητα θεωρεί ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ο ίδιος το χάσμα μεταξύ των ηγετών. «Ένας αριθμός κρατών θεωρεί ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να αναληφθεί μέσω ΟΗΕ. Εγώ πιστεύω ότι δεδομένης της παράλυσης του ΣΑ για τι θέμα αυτό αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί για την τήρηση της απαγόρευσης θα πρέπει να υπάρχει απάντηση χωρίς απόφαση του ΣΑ» τόνισε. «Υπήρχε λόγος που έχουν απαγορευτεί τα χημικά όπλα» επισήμανε. 

Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος. Ωστόσο, αργότερα εκπρόσωπός του διευκρίνησε ότι ο Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει αν το Κονγκρέσο καταψηφίσει. «Ο Πρόεδρος φυσικά έχει τη δικαιοδοσία να δράσει, όμως δεν είναι ούτε η επιθυμία του, ούτε η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία αυτή χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου» διευκρίνησε ο Τόνι Μπλίνκεν. 
 
Η διαφωνία Μόσχας – Ουάσινγκτον φάνηκε σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ακόμη και στην καθιερωμένη φωτογράφηση των ξένων ηγετών (κεντρική φωτογραφία). Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα του κεφαλιού.

image

Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.
 
Η αμερικανο-ρωσική διένεξη για τη Συρία είχε κορυφωθεί νωρίτερα με εκατέρωθεν κατηγορίες και δηλώσεις.

Διαβάστε αναλυτικά:
Βγήκαν τα μαχαίρια στο δείπνο των G20

 

Υπόθεση Σνόουντεν
 
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν του ζητήθηκε από τον Ομπάμα η έκδοση του πρώην τεχνικού σε εταιρεία που συνεργαζόταν με την NSA.
 
«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην παραχώρηση προσωρινού ασύλου στον Σνόουντεν, μία κίνηση που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον. «Η έκδοση του Σνόουντεν θα ήταν αδύνατη, καθώς δεν διέπραξε εγκλήματα στο έδαφός μας» τόνισε.

 
Η στάση των άλλων ηγετών

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναζήτησε τη στήριξη των ξένων ηγετών σε ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι ξεκάθαρη στήριξη εξέφρασαν μόνο η Γαλλία, η Τουρκία, η Βρετανία και ο Καναδάς. Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για αναγκαιότητα πολιτικής λύσεις ενώ οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο πια πλευρά έχει κάνει χρήση χημικών.
 
Διαφορετική ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες, οι οποίοι πήραν μέρος στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα μιας επιχείρησης εναντίον της Συρίας έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.
 
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά της Σύριας δεν μειώνει την ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση για τη σύρραξη στη χώρα. «Όλοι συμφωνούν ότι η (ειρηνευτική Σύνοδος) Γενεύη 2 θα βοηθήσει –ακόμα και η Τουρκία» δήλωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στη Σύνοδο που συνεχώς αναβάλλεται.
 
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να πραγματοποιήσει έρευνα για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, «ώστε να αντιληφθεί ο Άσαντ ότι διέπραξε ένα έγκλημα».
 
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένους του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει τον νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.