Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα ως Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μεταφορά νερού και ρεύματος από την Ανατολία για τους τουρκοκύπριους. Κατά την αναχώρηση του από την Άγκυρα κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για έλλειψη βούλησης στις διαπραγματεύσεις.

Ads

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν προσέγγισε θετικά τις συνομιλίες, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) μετείχε σε αυτές επιζητώντας μία δίκαιη λύση. Περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο τουρκοκυπριακός λαός πάντα επιδεικνύει βούληση για συμβιβασμό, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει την ίδια βούληση». «Το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα, αν η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία»

Όπως είπε «η ΤΔΒΚ με τη δημοκρατική της κρατική δομή που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο και με την οικονομία της που ολοένα ενισχύεται, συνιστά υπόδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τους άδικους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, η ΤΔΒΚ καλύπτει τη διαφορά που έχει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό παράλληλα με την ανάπτυξη της Τουρκίας». «Οι ομοεθνείς μας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ με την παροχή ύδατος σε μερικούς μήνες με τρόπο υποθαλάσσιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα ακολουθήσει», ανακοίνωσε.

Η απάντηση της Κύπρου και της Ελλάδας

Aποδοκιμάζει κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014» η κυπριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ads

Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία. «Αναμέναμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι η ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία» επισήμανε. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «η επανάληψη δηλώσεων ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, παραμένουν μέχρι στιγμής κενού περιεχομένου, αφού στην πράξη οι πολιτικές που η Άγκυρα ακολουθεί περί του αντιθέτου πείθουν».

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας κάνοντας λόγο για «παράνομη επίσκεψη» στα κατεχόμενα.

Όπως είπε οι δηλώσεις Ερντογάν «επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

«Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό», ανέφερε και πρόσθεσε: «κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «εφόσον επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

Για Θεολογική Σχολή της Χάλης και τους «Ρωμιούς»

Ο Ερντογάν μίλησε και για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ παράλληλα κάλεσε τους «Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους». «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους. Είμαστε άνετοι σε αυτό», είπε.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για το αν θα λειτουργήσει σύντομα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Ωστόσο διατύπωσε τους παρακάτω όρους:

  • «Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους». Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».
  • «Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» και πρόσθεσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα». «Τώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματά μου», είπε.

«Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για την Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε την Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο Τούρκος Πρόεδρος κατέληξε με μία τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω “από το δένδρο του πάρε” κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».