Μέχρι το 2029 θα μπορεί να κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει από το προσχέδιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ads

Το Σύνταγμα της Τουρκίας ορίζει αυτή τη στιγμή ότι ουδείς μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο πενταετίες στην προεδρία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να παραμένει στον προεδρικό θώκο έως το 2024, με δεδομένο ότι η τρέχουσα θητεία του λήγει το 2019.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση του προσχεδίου, η αναθεώρηση θα παραγράψει την τρέχουσα πενταετία του Ερντογάν, επιτρέποντάς του με αυτόν τον τρόπο να υπηρετήσει για ακόμη δύο πενταετίες

Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η μετατροπή της προεδρίας σε εκτελεστική, μια αλλαγή που θα δώσει τεράστιες αρμοδιότητες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα υποβαθμίσει σημαντικά το ρόλο του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών.

Ads

Στόχος του AKP είναι να περάσει την αναθεώρηση από τη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την υποστήριξη των Εθνικιστών και στη συνέχεια να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα, μέσα στην άνοιξη.