Νέα στοιχεία σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Μια αποκάλυψη για το κρίσιμο βράδυ της Παρασκευής κάνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο μεταδίδει ότι τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν και παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεφε από τις διακοπές του από το Μαρμαρίς στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με Τούρκο στρατιωτικό αξιωματούχο «Τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν στον αέρα και κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη». «Παραμένει μυστήριο γιατί δεν άνοιξαν πυρ» προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο. Όπως είπε τα δύο μαχητικά λόκαραν τα ραντάρ τους στο προεδρικό αεροσκάφος αλλα και σε δυο άλλα F16 που το προστάτευαν.

Ads

Ένας άλλος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος «γλίτωσε από θάνατο γα λίγα λεπτά».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ιστοσελίδες που παρακολουθούν πτήσεις αναφέρουν ότι το τζετ του Ερντογάν αποχώρησε από το αεροδρόμιο Νταλαμάν στις 22.40 της Παρασκευής. Στη συνέχεια έκανε κύκλους νότια από την Κωνσταντινούπολη την ώρα που, σύμφωνα με το Reuters, άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί στην πόλη.

Στόχος φέρεται να έγινε και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και διέφυγε τον κίνδυνο για λίγα μόλις λεπτά, με τον αξιωματούχο που διέρρευσε την πληροφορία να μην δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η επίθεση στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Το CNN Turk μετέδωσε επίσης ότι περίπου 40 στρατιώτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στο όπου παραθέριζε ο Ερντογάν πυροβολώντας λίγα μόλις λεπτά αφότου είχε αποχωρήσει από εκεί.

Όπως έγινε γνωστό όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τρία ελικόπτερα, με 40 κομάντος, απογειώθηκαν από τη Σμύρνη με στόχο να εντοπίσουν τον Τούρκο πρόεδρο. Τα ελικόπτερα έφτασαν  στο θέρετρο που παραθέριζε ο Τούρκος πρόεδρος και εκεί έγινε μάχη σώμα με σώμα με 100 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων που φρουρούσαν τον Ερντογάν.

Ωστόσο όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πληροφόρηση για την κίνηση των στασιαστών και την απόπειρα εναντίον του και την τελευταία στιγμή διέφυγε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το ελικόπτερο έβαλε με ρουκέτα το ξενοδοχείο ενώ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με εικόνες του χώρου μετά την εισβολή των κομάντος.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=vEgL8xTHkCY]