Η δουλεία αποτέλεσε «αναγκαίο κακό για την ίδρυση της ένωσης, η οποία μπόρεσε να την τερματίσει» ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, αναφερόμενος σε πρόταση της εφημερίδας New York Times. Η πρόταση αφορούσε το ενδεχόμενο να μπει το θέμα της δουλείας των Αφροαμερικανών στο επίκεντρο του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία.

Ads

Ο γερουσιαστής – σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Άρκανσο – ανέφερε πως πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της δουλείας στην ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών έτσι ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η ιστορία της χώρας. Διαφώνησε κάθετα με τη δήλωση πως οι ΗΠΑ είναι εκ βάσεως μία ρατσιστική χώρα, ενώ ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με τους Εθνοπατέρες, η δουλεία αποτέλεσε «αναγκαίο κακό για την ίδρυση της ένωσης, η οποία μπόρεσε να την τερματίσει».

Έτσι ο γερουσιαστής Κότον απέρριψε τη χρηματοδότηση από ομοσπονδιακούς πόρους του «Σχεδίου 1619», το οποίο αφορά τη διδασκαλία της δουλείας στα σχολεία. Παράλληλα, το χαρακτήρισε ως «αριστερή προπαγάνδα», καθώς – όπως υποστήριξε – θα υποβαθμίσει τη σημασία της ανεξαρτησίας της χώρας.

Σε απάντησή της στο Twitter, η δημοσιογράφος και επικεφαλής του σχεδίου, Νικόλ Χάνα – Τζουνς άσκησε κριτική στον Κότον για τις δηλώσεις του και τα επιχειρήματα που παρέθετε για να στηρίξει τις δηλώσεις του.

Ads

Ο γερουσιαστής, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα όσα είπε, έσπευσε σήμερα να υποστηρίξει πως δεν πρόκειται για δική του δήλωση, καθώς ο ίδιος απλώς ανέφερε τα λόγια των Εθνοπατέρων.

Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές την εναντίωσή του στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, ενώ στήριξε την απόφαση του Τραμπ να στείλει την ομοσπονδιακή αστυνομία για να καταστείλει τους διαδηλωτές.

Μάλιστα, η εφημερίδα New York Times φιλοξένησε άρθρο του Κότον στο οποίο εξέφραζε αυτές τις απόψεις – για το οποίο μάλιστα ασκήθηκε έντονη κριτική στην εφημερίδα και οδήγησε στην παραίτηση του αρχισυντάκτη άρθρων γνώμης.