Με αφορμή τα βίαια επεισόδια στο Σάρλτσβιλ στη Βιρτζίνια και τη στάση του Αμερικανού προέδρου για αυτά, η εφημερίδα Le Monde θυμήθηκε μια είδηση που πρωτο-δημοσιεύτηκε στους New York Times το 1927 κι αφορούσε τον Φρεντ Τραμπ, που είχε προσαχθεί τότε μετά από επεισόδια μεταξύ της Κου Κλουξ Κλαν και της αστυνομίας. Ο νεαρός, τότε, Φρεντ, δισεκατομμυριούχος αργότερα,  είναι ο πατέρας του Ντόναλντ, του προέδρου των ΗΠΑ.

Ads

«1.000 μέλη της ΚΚΚ και 100 αστυνομικοί» αναφέρει η New York Times το 1927, ενεπλάκησαν και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δυο ένστολοι. Η ΚΚΚ έκανε εκείνη τη μέρα, στις 30 Μαϊου, πορεία κατά των μεταναστών μέσα στη συνοικία ΤζαμάικαΣτο τέλος του άρθρου αναφέρεται: «Ο Φρεντ Τραμπ οδός 175-40 Ντέβονσιρ Τζαμάικα, αφέθη ελεύθερος».

Ο ρόλος του στα επεισόδια παραμένει αδιευκρίνιστος και το δημοσίευμα δεν αποτελεί και απόδειξη ότι ο μπαμπάς Τραμπ ήταν και μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη ότι ο πατέρας του συνελήφθη σε συγκέντρωση της ΚΚΚ.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που το όνομα του Φρεντ Τραμπ  εμπλέκεται με ρατσιστική συμπεριφορά και δράση. Το 1979, άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Village Voice αναφερόταν σε μια μήνυση που το 1973 κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην εταιρεία του με την κατηγορία ότι παραβίαζε συστηματικά τους νόμους για την ενοικίαση διαμερισμάτων και αρνούνταν να δεχθεί ενοίκους «εξαιτίας της φυλής και του χρώματος τους».Η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, το 1975, με τον Φρεντ Τραμπ και τον γιο του Ντόναλντ να υποχρεώνονται σε υποχωρήσεις, ωστόσο το 1978 το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε ένσταση διότι η εταιρεία Τραμπ δεν συμμορφωνόταν με την υπόσχεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.  

Ads

image

Για την ιστορία…ο Φρεντ Τραμπ, που πέθανε το 1999, είχε γεννηθεί στο Μπρονξ από γονείς Γερμανούς μετανάστες. Αρχισε να ασχολείται με τα ακίνητα από πολύ νωρίς. Οταν πέθανε η περιουσία του είχε υπολογιστεί στα 300 εκατ. δολάρια. 

image