Μίσος στους δρόμους, πολιτικά «πυρά» στον Λευκό Οίκο. Τα «φαντάσματα» από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας φαίνεται πως ξύπνησαν στις ΗΠΑ.

Ads

Οι αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση των υποστηρικτών της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right» (ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ), έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι ακροδεξιοί προχώρησαν σε επίδειξη μίσους παρευλαύνωντας και κρατώντας δάδες έξω από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Δεν θα μας αντικαταστήσετε», φώναζαν. Αφορμή το ότι οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να κατεβάσουν το άγαλμα του στρατηγού Robert E. Lee, υπέρμαχου της δουλείας. Αργότερα ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αντιφασίστες που έκαναν αντιδιαδήλωση. Ένα ακροδεξιός έπεσε πάνω στο πλήθος των αντιρατσιστών διαδηλωτών με το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας μια γυναίκα 32 ετών. 

 Το FBI άρχισε έρευνα και ο πολιτικός κόσμος από όλο σχεδόν το φάσμα άρχισε τα «πυρά» εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά. Είναι από ό,τι φαίνεται η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η νεαρή κυβέρνησή του αμερικανού προέδρου.

Ads

Δολοφονία διαδηλώτριας από ακροδεξιό

Ο 20χρονος Τζέιμς Φιλντ από το Οχάιο είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο πλήθος στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια σκοτώνοντας την 32χρονη γυναίκα διαδηλώτρια, την Heather Heyer, και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους ανθρώπους.

image

Ο Φιλντ φέρεται να είναι μέλος του ακροδεξιού – φασιστικού κινήματος της υπεροχής των λευκών. Συνελήφθη από την αστυνομία. 

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη στιγμή που το ΙΧ έπεσε στο πλήθος: «Το αυτοκίνητο χτύπησε κάποιους ανθρώπους και μετά έκανε όπισθεν για να ξαναπέσει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα πάνω στο πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν».

Η μητέρα του δηλώνει άγνοια (;) για την δράση του γιου της: «Το μόνο που γνώριζα είναι ότι θα πάει σε μια πορεία. Προσπαθούσα να μην εμπλέκομαι στις πολιτικές του απόψεις. Δεν γνώριζα ότι ανήκε στους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής, Νόμιζα ότι ήταν κάτι που είχε να κάνει με τον Τραμπ. Ο Τραμπ δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία».

Εν τω μεταξύ, δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το ιδιωτικό ελικόπτερο το οποίο είχαν ναυλώσει οι αρχές για να παρακολουθούν τις πορείες και τα επεισόδια και στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε σε δασική περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Σάρλοτσβιλ: Νεοναζί χτυπούν με καδρόνια δύο νεαρούς μαύρους [BINTEO]

Επικρίνουν τον Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά τα γεγονότα και τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σε αυτές, υποστήριξε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, κρατώντας επί της ουσίας ίσες αποστάσεις και χωρίς να καταδικάσει ευθέως τη θανατηφόρα επίθεση με το όχημα.

«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται (…) καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές».,

Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για την ακροδεξιά και ρατσιστική βία αλλά και για το εάν η δολοφονία είναι έργο φασιστών. Ο Τραμπ δεν απάντησε.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση από αντιπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος στην Αμερική. Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και Ρεπουμπλικανοί χαρακτήρισαν «ασυγχώρητο»  το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ. «Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

«Είστε ανεπιθύμητοι»

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι Μακόλιφ, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έστειλε ηχηρό μήνυμα στους ακροδεξιούς. «Έχω ένα μήνυμα σε όλους τους λευκούς ακροδεξιούς και στους Ναζί που ήρθαν στο Σάρλοτσβιλ σήμερα. Το μήνυμά μας είναι σαφές και απλό – να πάτε σπίτια σας! Δεν είστε επιθυμητοί σε αυτή την σπουδαία πολιτεία, ντροπή σας! Παριστάνετε τους πατριώτες, αλλά είστε οτιδήποτε άλλο παρά πατριώτες», τόνισε ο Μακόλιφ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία θέση» για υποστηρικτές ακροδεξιών απόψεων στις ΗΠΑ.