Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Ραμάντι, την πόλη προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ η Ιρακινή υψωνόταν στο στο κτιριακό συγκρότημα της τοπικής ιρακινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι δήλωσε πως «το 2016 θα είναι η χρονιά της οριστικής νίκης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος».

Ads

«Το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης. Το 2016 θα είναι η χρονιά της μεγάλης και οριστικής νίκης, όταν η παρουσία του Νταές στο Ιράκ θα τερματιστεί» είπε ο Αμπάντι χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ερχόμαστε για να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη και αυτό θα είναι το μοιραίο και τελειωτικό χτύπημα στο Νταές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, στο βόρειο Ιράκ.

Η νίκη στο Ραμάντι, που είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο, είναι ο πρώτος μεγάλος θρίαμβος για τον εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ στρατό του Ιράκ, ο οποίος είχε καταρρεύσει πριν από 18 μήνες όταν αντιμετώπισε την επίθεση των τζιχαντιστών.

Ads

Χαιρετίζουν ΗΠΑ και Γαλλία

Την ανακατάληψη της δυτικής ιρακινής πόλης χαιρέτισαν ΗΠΑ και Γαλλία, που ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Η Γαλλία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η κατάληψη του Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνιστά τη «σημαντικότερη νίκη» μέχρι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους στο Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας όπου διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Γάλλος πρόεδρος «διαβεβαίωσε τον Αλ Αμπάντι για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές».

«Χαιρετίζουμε την ιρακινή κυβέρνηση και τις γενναίες ιρακινές δυνάμεις που επέδειξαν τόση επιμονή», αναφέρεται και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης πως οι χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού θα δώσουν 50 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης. Επίσης αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας στήριξαν την επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με πάνω από 630 αεροπορικές επιθέσεις.

Η εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί, δήλωσε με ανακοίνωση του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, συγχαίροντας παράλληλα την ιρακινή κυβέρνηση για την ανακατάληψη του Ραμάντι. «Ακόμη και μετά αυτή την επιτυχία, η μάχη ενάντια στο Ι.Κ. απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», σημείωσε Κάρτερ και προανήγγειλε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν «τους ιρακινούς συμμάχους και την υπόλοιπη διεθνή συμμαχία». Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την προέλαση του ιρακινού στρατού ως «ένα σημαντικό βήμα προόδου». Στάθηκε δε στη σημασία της διατήρησης της ειρήνης στο Ραμάντι και στη διευκόλυνση της επιστροφής των κατοίκων του Ραμάντι στην πόλη.

50 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ, μαζί με τις χώρες – μέλη της δυτικής συμμαχίας, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Η απώθηση του Ι.Κ. από περιοχές που είχε καταλάβει είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής σε θέματα ασφάλειας του Ιράκ, αλλά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν», τόνισε ο Κέρι. «Οι ΗΠΑ και οι χώρες– μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο σταθεροποίησης του UNDP για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, η ιρακινή κυβέρνηση και ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ Σοχαίμπ αλ Ράουι θα ηγηθούν των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ραμάντι. Σημείωσε δε ότι η δυτική συμμαχία παρείχε στήριξη στην επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με αεροπορικές επιδρομές ακριβείας, εκπαίδευση, συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και αποστολή εξοπλισμού.