Το βαριά οχυρωμένο από το «Ισλαμικό Κράτος» αρχαίο τείχος της Παλιάς Πόλης της Ράκα στην Συρία, η τελευταία γραμμή άμυνας των τζιχαντιστών στην άτυπη «πρωτεύουσά» τους, παραβιάστηκε από την συμμαχία συριακών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και Κούρδων υπό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Ads

Η κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στην περιοχή  δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν το τείχος Rafiqa προκαλώντας δύο «μικρά» ανοίγματα των 25 μέτρων, οι οποίες θα «συμβάλουν στην προστασία» των υπόλοιπων 2.475 μέτρων του μνημείου.

Πρόσθεσε ότι το ISIS έχει υπονομεύσει το τείχος με αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε ανοίγματα από τα οποία μπορούν να περάσουν μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η Παλιά Πόλη είναι άκρως στρατηγική για την αραβο-κουρδική συμμαχία στην απελευθέρωση της Ράκα από το ISIS, δεδομένης της εγγύτητάς της με το κέντρο της πόλης.

Ads

Οι SDF και οι Κούρδοι, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ κυρίως από τον αέρα, πολεμούν τους τελευταίους μήνες για την ανακατάληψη της Ράκα.

Η πόλη υπήρξε σημαντικός κόμβος για τις επιχειρήσεις του ISIS, ενώ πιστεύεται ότι οι αξιωματούχοι του έφυγαν από εκεί προς την επαρχία Deir al-Zour, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Περίπου 2.500 μαχητές του ISIS βρίσκονται ακόμα στην Ράκα σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμού, ενώ περίπου 100.000  άμαχοι είναι παγιδευμένοι από τις μάχες μέσα στην πόλη.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ προχωρούν βήμα – βήμα προς την πόλη από τον Νοέμβριο, ενώ η τελική επίθεση ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου.

Ο συνασπισμός δήλωσε ότι η ανακατάληψη της Ράκα θα δώσει ένα “αποφασιστικό πλήγμα” στην τζιχαντιστική ομάδα.

Η μάχη για την πόλη ήταν άγρια για τους πολίτες της. Ο ΟΗΕ λέει ότι τουλάχιστον 173 άμαχοι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο και ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, τονίζοντας ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να θυσιάζονται για χάρη γρήγορων στρατιωτικών νικών».

Οι αναφορές εξακολουθούν να εμφανίζουν τους μαχητές του ISIS να εμποδίζουν τους πολίτες να φύγουν.

Το ISIS τελεί υπό πίεση σε πολλαπλά μέτωπα και βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας σε αυτό που ήταν στο παρελθόν το μεγαλύτερο του φρούριο, η Μοσούλη στο Ιράκ. Έχει χάσει τις περισσότερες από τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του, αν και εξακολουθεί να κατέχει κάποιες στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα έξι χρόνια του πολέμου στην Συρία, ο οποί ξεκίνησε με διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου Ασαντ προτού εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους από τις μάχες.