Αντιδράσεις προκαλεί στην κυβέρνηση Ομπάμα η απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου του Κογκρέσου Τζον Μπένερ να αγνοήσει το πρωτόκολλο και να επιτρέψει στο πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφωνήσει λόγο ενώπιον των βουλευτών στις 3 Μαρτίου.

Ads

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις χαρακτήρισε «καταστροφική για τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις» την επικείμενη ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο, λέγοντας ότι αυτή οργανώθηκε χωρίς τη συμφωνία του Λευκού Οίκου.

«Οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις ήταν ανέκαθεν βασισμένες στον δικομματισμό (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Δημοκρατικό Κόμμα)», δήλωσε χθες, Τρίτη, η Ράις σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Όμως η ομιλία αυτή καταστρέφει την παράδοση και προσθέτει μια πολιτικάντικη διάσταση», τόνισε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε από τις δύο πλευρές ένα ορισμένο επίπεδο κομματικής πολιτικής, με την πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου του Κογκρέσου και την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου πως θα έλθει δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές», επέκρινε η Ράις. «Δεν είναι μόνο ατυχής, πιστεύω πως (αυτή η πρωτοβουλία) είναι καταστροφική για τις ίδιες τις βάσεις των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων (…) Αυτό που θέλουμε, είναι μια σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ισχυρή, σταθερή, η οποία να μην εξαρτάται από τις πολιτικές περιπέτειες στις δύο χώρες», δήλωσε η Ράις.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα παρευρεθούν στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Νετανιάχου στις 3 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η παρουσία του θα θεωρούνταν κομματική υποστήριξη προς τον Νετανιάχου, μερικές ημέρες πριν από τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Μαρτίου. Η επίσκεψη του Νετανιάχου θα διαταράξει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ζήτησαν να αναβληθεί η ομιλία.

Μια διαμάχη με έντονο παρασκήνιο

Σε μια προσπάθεια να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της διαμάχης Ομπάμα – Νετανιάχου, ο βρετανικός Guardian εκτιμά πως το Τελ Αβίβ έχει εξοργιστεί από τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον χειρίζεται το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γεγονός που, κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα του.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Πηγαίνω στις ΗΠΑ όχι επειδή επιζητώ μια σύγκρουση με τον πρόεδρο αλλά για να μιλήσω για αυτή καθαυτή την επιβίωση της χώρας μου».

Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλλερ, ο οποίος υπηρέτησε για έξι συνεχείς θητείες ως σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε θέματα αραβοϊσραηλινών διαπραγματεύσεων, επισήμανε ότι η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ καταδεικνύει μια περαιτέρω χειροτέρευση στην ήδη κλονισμένη και δυσλειτουργική σχέση ανάμεσα στον Ομπάμα και το Νετανιάχου.

«Ο διχαστικός χειρισμός του προέδρου του Ισραήλ έδωσε λαβή στην κυβέρνηση Ομπάμα να πει ανοικτά πόσο δυσλειτουργική έχει καταστεί η σχέση των δύο χωρών εξαιτίας του Νετανιάχου. Ταυτόχρονα, συνιστά ευκαιρία για την Ουάσινγκτον, ώστε να πιέσει για μια αλλαγή καθεστώτος στο Ισραήλ», σημείωσε ο Μίλλερ.

«Εάν ρωτούσε κανείς κατ’ ιδίαν τον Τζον Κέρι και τον Μπαράκ Ομπάμα ποιον θα επιθυμούσαν ως επόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ, σίγουρα δε θα ήταν ο Νετανιάχου. Προτιμούν το κόμμα της ισραηλινής αντιπολίτευσης, το Εργατικό. Δεν τίθεται ζήτημα ως προς αυτό», πρόσθεσε.