Σε μια κίνηση που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Γαλλία αλλά ευρύτερα και στην Ευρώπη, ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Radio France απέλυσε τον παρουσιαστή Guillaume Meurice για «σοβαρό παράπτωμα», αφού αστειεύτηκε σχετικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ads

Η απόφαση να καταγγελθεί το συμβόλαιο του 42χρονου κωμικού και παρουσιαστή εκπομπών ακολούθησε τη διαθεσιμότητά του στις αρχές Μαΐου για καυστικά σχόλια που έκανε σε εκπομπή στο Radio Inter, θυγατρική του Radio France, σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα.

Στη σατιρική εκπομπή «Le grand Dimanche soir», ο Meurice σχολίασε στα τέλη Απριλίου τον Νετανιάχου όπως το έκανε για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου, συγκρίνοντάς τον με ένα «είδος ναζιστή αλλά χωρίς ακροποσθία», σχόλιο που πυροδότησε κατηγορίες για αντισημιτισμό και μια καταγγελία κατά του ιδίου, και στο Radio France μια προειδοποίηση από την Arcom, τη ρυθμιστική αρχή οπτικοακουστικών μέσων.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό, ο Σιμπύλ Βέιλ, ο πρόεδρος του Radio France, κατηγόρησε την «επανειλημμένη απιστία προς την εταιρεία» ως αιτία της απόλυσης, και δήλωσε ότι «ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε το χιούμορ απειλήθηκαν ποτέ».

Η διαθεσιμότητα του Meurice τον περασμένο μήνα επικρίθηκε από εκπροσώπους των συνδικάτων και του συντακτικού προσωπικού του Radio Inter, οι οποίοι κάλεσαν σε απεργία και απαίτησαν να ανακληθεί η απόφαση επειδή θα μπορούσε να «δημιουργήσει ένα σοβαρό προηγούμενο» που περιορίζει την «ελευθερία της έκφρασης».

Σε εκτενή ανάρτηση του, ο ίδιος ο Meurice αποκάλεσε την απόλυσή του ως νίκη της ακροδεξιάς: