Η απόφαση για την απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στον ωκεανό έχει ληφθεί διαμήνυσε η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, με τους ψαράδες να αντιδρούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι θα καταστραφεί ο ήδη δοκιμασμένος κλάδος τους.

Ads

Σύμφωνα με το σχέδιο, που ακόμη απαιτεί την τελική έγκριση της ιαπωνικής κυβέρνησης, το ραδιενεργό υλικό τρίτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων των οποίων τα συστήματα ψύξης καταστράφηκαν από το τσουνάμι του 2011, θα απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Λυπάμαι πολύ που η Tepco καθυστέρησε τη λήψη αποφάσεων», δήλωσε στο Reuters ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), Τακάσι Καβαμούρα. «Θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση πολύ νωρίτερα, και αυτή είναι δική μας ευθύνη», πρόσθεσε.

Βρισκόμενα σε υψόμετρο δέκα μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τρία από τα ψυκτικά συστήματα των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το τσουνάμι του 2011, καθιστώντας την καταστροφή τη χειρότερη μετά το Τσερνόμπιλ στην ΕΣΣΔ το 1986.

Ads

Περίπου 770.000 τόνοι νερού που περιέχουν τρίτιο αποθηκεύονται επί του παρόντος σε 580 δεξαμενές στο σταθμό, σύμφωνα με τον Τύπο της Ιαπωνίας. Το τοξικό νερό στο σταθμό υφίσταται επεξεργασία μέσω ενός ειδικού συστήματος καθαρισμού που μπορεί να αφαιρέσει 62 διαφορετικούς τύπους ραδιενεργών υλικών, εκτός από το τρίτιο.

Ο τοπικός συνεταιρισμός αλιέων αντιτίθεται στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε με τις κοινότητες της περιοχής.

«Η απελευθέρωση τριτίου στη θάλασσα θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα αβάσιμων φημών, καθιστώντας τις προσπάθειές μας όλα αυτά τα έτη άσκοπες», δήλωσε στα ιαπωνικά μέσα ο Κάντζι Τατσίγια, επικεφαλής ενός τοπικού συνεταιρισμού αλιέων.