Διπλωματική αυτοκτονία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μία ενδεχόμενη προσπάθεια της βρετανικής αστυνομίας να εισβάλει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο ιδρυτής των WiliLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
 

Ads

Ο πρόεδρος του Ισημερινού παραχώρησε συνέντευξη τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση για τη συνεχιζόμενη διένεξη των δύο χωρών για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Η συνέντευξη άνοιξε με μία σύντομη αναφορά από το εσωτερικό της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Πλάνα έδειξαν τον Τζούλιαν Ασάνζ να αγκαλιάζει τον Ισπανό δικηγόρο του, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, λίγα λεπτά προτού συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του κάτω από το μπαλκόνι, την Κυριακή, οπότε απηύθυνε διάγγελμα.
 
Απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι τώρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι βρετανικές αρχές να εισβάλουν στην πρεσβεία και να συλλάβουν τον Ασάνζ, όπως είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες σε αξιωματούχους του Ισημερινού, ο Κορέα δήλωσε: «Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζητά συγγνώμη, τότε ο κίνδυνος παραμένει».
 
Ωστόσο, ανέφερε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο διάλογο με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας. Σύμφωνα με τον Κορέα, η «αδιάλλακτη στάση» του Λονδίνου και της Σουηδίας προκάλεσαν την κρίση.
 
«Η Βρετανία και η Σουηδία τηρούν μια απολύτως αδιάλλακτη στάση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού εξηγώντας ότι οι δυο αυτές χώρες δεν έδωσαν ποτέ εγγυήσεις ότι ο Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απορρήτων αμερικανικών τηλεγραφημάτων.
 
Ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μια σαφής απάντηση» από την πλευρά του Οργανισμού Κρατών της Αμερικής (ΟΕΑ) για την υπόθεση του Ασάνζ. Ο ΟΕΑ συγκάλεσε σύνοδο των μελών του για το θέμα αυτό με 23 ψήφους έναντι τριών (ΗΠΑ, Καναδάς Τρινιντάντ και Τομπάγκο).
 
Η Λατινική Αμερική στηρίζει Ισημερινό
 
Η απόφαση του Ισημερινού να προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκει σύμφωνη τη Λατινική Αμερική. Με ψήφισμά της, η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) ζητά την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για το θέμα του Ασάνζ καλώντας τις δύο πλευρές, ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία από τη μία και Ασάνζ, Ισημερινό από την άλλη «να συνεχίσουν τον διάλογο».
 
Παράλληλα τα κράτη-μέλη της Unasur εκφράζουν «την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Ισημερινού μπροστά στην απειλή της παραβίασης της διπλωματικής του αποστολής στο Λονδίνο» και τονίζουν ότι η χορήγηση ασύλου «αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας».